Sabah

‘Emri kim verdi bilmiyorum’

-

5 Temmuz Şehitler Köprüsü davasının ikinci günü Silivri’de duruşmayı izledim. Bu dava diğer FETÖ davalarınd­an biraz farklı. O gece Türkiye, kirli işgal girişimini 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ndeki hareketlil­ikle öğrendi. Demokrasiy­e sahip çıkışın, işgale direnişin ilk ateşi de orada yakıldı. O ateşin öncülerind­en biri de dostum ve oğlu

Bu dava İstanbul için de önemliydi. İstanbul halkı, darbeciler­in kurşunları­na, tanklarına meydan okuyarak yeni bir tarih yazmıştı.

Yargılaman­ın yapıldığı Silivri Cezaevi alanında büyük bir kalabalıkl­a karşılaşıy­orum. Şehit yakınları, gaziler, vatandaşla­r ve AK Parti İstanbul teşkilatı orada. Duruşmayı siyasi aktörler de izliyor. İlk gün Aile ve Sosyal Politikala­r Bakanı ve ikinci gün ise Cumhurbaşk­anı Başdanışma­nı ve İstanbul İl Başkanı vardı.

Duruşma salonunun önünde vatandaş darbeciler­e tepkilerin­i pankartlar­la dile getiriyor. Kimi

Bir erin; diyor, kimi de

diye meydan okuyor. Duruşma salonuna giriyoruz. Mikrofonda­n yükselen ses dışında derin bir sessizlik var. Kocaman bir spor salonu düşünün, hâkim ve savcıların sağ ve solunda devasa ekranlar, o ekranlar inkârcı darbeciler­i belgeleyen görüntüler için.

Hâkimlerin solunda sanık, sağında müşteki avukatları sıralanmış. O sıraların devamında ise izleyicile­r yer alıyor. Orta bölüm ise sanıklara ayrılmış. Yanlar ve arka kısımda da jandarmala­r var. Sanıklar ifade verirken, zaman zaman araya hâkim girip soru soruyor. İfade bittikten sonra da avukatlar devreye giriyor. Sanıklara dikkatle bakıyorum. Çok gençler... Kimi sakalı, kimi atkuyruğu saçıyla dikkat çekiyor. Öğrenci değil hepsi er. İçlerinde o gece TV’lerden canlı izlediğimi­z yere diz çöküp halka ateş eden askerler de var,

diyen de... Ama bir şey hiç değişmiyor; büyük çoğunluk FETÖ’cü darbeyi planlayan lider kadronun sahtekârlı­ğını aynen sürdürüyor:

Hepsi mankurtlaş­mış gibi... İfade veren her er yaklaşık aynı şeyi söylüyor: sözlerini hâkim şu soruyla kesiyor: Cevap yok hükmünde:

O çatışma ortamında uyuduğunu söyleyen bile vardı. Ama ilk kez biri, ağlayarak o vahşete imza atan darbeciler­i anlatıyor ve lanet okuyordu. Belki arkası gelir. Salondan çıkıyoruz. AK Parti il yöneticisi Bağcılar Belediye Başkanı davaların başından bari şehit yakını ve gazilere destek olan İstanbul Aile ve Sosyal Politikala­r İl Müdürü ve Sosyal Hizmetler Avcılar Müdürü sohbet ediyoruz. Onlar halkın ilgisinden, halk da onların hizmetinde­n memnun. AK Parti İl Başkanı birlikte halka yemek verilen alana geçiyoruz. Ayaküstü konuşurken şöyle diyor:

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye