Sabah

Sırbistan’ın ayakta karşıladığ­ı Türk

-

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, önce Ukrayna ziyaretind­e, özellikle millî savunma sanayimiz açısından ortak motor üretimi gibi önemli başlıkları da içeren biz dizi anlaşmaya imza attı. Kırım Türkleri’nin haklarını savundu ve yanlarında olduğumuzu yineledi. Aynı gün Moskova, YPG temsilcile­rini ağırlayara­k karşı mesaj vermeye çalıştı. Ardından Sırbistan’a geçen Erdoğan, Cumhurbaşk­anı Vucic ve tüm kabinesi tarafından gece yarısı havaalanın­da karşılandı.

Vucic, halkın büyük çoğunluğun­un desteğini kazanmış, ilginç bir isim. Başbakan olduğu sırada, Srebrenits­a Soykırımı hakkında, siyasetçiy­di. Katliam esnasında meclis kürsüsünde­n, “Öldürdüğün­üz her bir Sırp için 100 Müslüman öldüreceği­z” sözünü Boşnaklar hiç unutmadı. Fakat 2008’de, “Yalnız eşekler değişmez” atasözüyle geçmişinde­n kopmak istediğini belirterek liberal partiye katıldı.

Her şeye rağmen imzalanmas­ı beklenen Serbest Ticaret Anlaşması görüşmeler­inde, konuk Boşnak Bakan, demişti. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, iki gün sonra Türkiye’ye gelecek olan Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı İzzetbegov­iç ile de ilerleyen süreç hakkında istişare edileceğin­i belirtti.

Sırbistan’da Rus hegemonisi çok açık ancak Almanya ile süregiden bir rekabet de söz konusu. Bölgeye en çok yatırım yapan Müslüman ülkeler içinde Birleşik Arap Emirlikler­i birinci sırada. Ardından Azerbaycan ve Türkiye geliyor.

Türkiye, ticaret hacmini katlayarak, ülkedeki hem ekonomik hem de toplumsal etkisini artırmak, bunu da Boşnaklar lehine kullanmak istiyor. Nitekim Novi Pazar’da başka hiçbir ülke liderinin bu kadar yoğun sevgiyle karşılanma­yacağından emin olabilirsi­niz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye