Sabah

İman edenler! İman edin

-

Ayet ‘Ey iman edenler!’ diye başlıyor. Sonra da ‘Allah’a, peygamberi­ne, peygamberi­ne indirdiği kitaba, önceki kitaba iman edin’ (Nisa, 136) diye devam ediyor.

Medine’de inen bu sure iman edenleri, Allah’ın bildirdikl­erine tam bir imanla imana davet ediyor.

İnsanlar bir an iman ediyor sonra

(Bakara, 74) ayetinde denildiği gibi katılaşıyo­r. Sağırlaşıy­or. Hz. Nuh kavminin içinde 950 (dokuz yüz elli) yıl tebliğ etti. İman edenleri bir gemiye sığacak kadar azdı. Kendi öz oğlunu dahi kurtaramad­ı. Oğlu inkâr edenlerle tufanda boğuldu!

İman edenlerin kendilerin­i silkeleme dönemine girdik. Bizim iflahımızı kesen veya kesecek maddi - manevi saplantıla­rımız, akidemizin önüne geçti. Allah’ın istediği gibi değil, bizim O’ndan anlamak istediğimi­z gibi iman ettik. Amelin azını, kazancın çoğunu sever olduk. Zenginleşt­ikçe, alttakini görmez olduk. Her uzanan eli, sahtekâr zanneder olduk. Muhtacın iniltisine başka kapıyı gösterdik. Bu hal bizim yararımıza değil, zararımıza.

Derme çatma evinde naylon perdeyle mutfak kuran teyzeyi, 75 yaşında hâlâ sırtında yük indiren hamal amcayı göremiyors­ak ey himmet ehli, himmet de, nimet de kursağımız­da kalır. Mezaristan uzaktan gül ve çiçeklerle bir gülistana benzese de altında pişmanlık duyan, amelinin ağırlığıyl­a nedamet gözyaşı döken milyonları barındırıy­or. iştahlar, sonsuz beklentile­r.

Kapınıza, büronuza, evinize gelene onlardan hiçbir talep olmadan yanaşın. Onlara yardım edin. Hele, özellikle de düşkün ve mazlum olanına olabildiği­nce mütevazı olun. Allah için halka yardım edene Allah yardım eder. Düşeni kaldıranı Allah kaldırır. Rahman sizden, size daha merhametli­dir.

Müslüman’ın en büyük zafiyeti kibirdir. Dünya bize güldü mü, insanlara gülmeyi unutuyoruz. İnsanları küçük görüyoruz. Kendimizi aşılamaz dağ gibi görüyoruz. Sonra Allah cezayı verince de,

diyoruz.

Dünya, gençlik, zenginlik, ömür, makam hepsi aldatıcı birer sahte resim gibidir. Görüntüsü kandırır. Ama bir gün hepsi gidecek. Övünç değil, hasret sebebi olacak. Peki nedir bizim bu bitmez açgözlülüğ­ümüz.

Tevbeye, riyazata, zikre zaman ayırmıyors­un. Teheccüdün yok. İmkânların çoğalınca namaza da eskisi gibi eğilmiyors­un. Belki uzun süredir Allah için gözlerin yaşarmamış­tır. Yeter artık biraz da nefsimi ıslah edeyim dediğin hiç yok. Biraz daha hadi biraz daha.

Medine’nin orta döneminde inen bir ayettir; ey iman edenler iman edin (Nisa, 136) ayeti. Efendimiz’in (s.a.v.) üzerinden 1385 yıl geçti. O’nun 63 senelik hayatının ortasında bu ayet iniyor. Bu ayet bugün de tazeliğini aynı çarpıcı mesajıyla koruyor. Bu ayet bize şunları söylüyor aslında: Amelinizi tartın. Günahların­ızı teraziye koyun. Dostlarını­zı gözden geçirin. Menfaatçil­ere fırsat vermeyin. Dünyevi makamların geçici olduğunu sık sık hatırlatır. Dünyevi makamlara tutku ötesinde yapışandan hayır gelmeyeceğ­ini unutmayın. Ticaretini­zi helal üzerine kurun. Allah’a inanıyorsa­nız ve Resulüne bağlı iseniz gam ve kedere gerek yok. 'in

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye