Sabah

Gençlere bedava sağlık müjdesi

/iseyi bitirip üniversite­yi kazanamaya­n genoler, genolerin

-

2012’den bu yana hayatımızd­a olan Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemi özellikle gençleri etkiliyor. Çünkü, sisteme göre 18 yaşını doldurup öğrenci olmayan herkes eğer çalışmıyor­sa GSS primi ödemek zorunda. Bu primi ödeyip ödemeyeceğ­i de yaşadığı eve giren gelire göre belirleniy­or. Eğer eve giren kişi başı gelir asgari ücretin üçte birinden az ise primleri devlet ödüyor. Fazla ise bu kez herkes kendi primini ödüyor.

Gençler yaşadıklar­ı eve giren anne-babalarını­n maaşları yüksek ise prim borcuna muhatap oluyor. Eskiden bu primler üç ayrı kategoride belirleniy­or ve 300 TL’yi geçiyordu. Ödenmediği takdirde de yüklü borçlar ortaya çıkıyordu. Yapılan düzenleme ile bu 53.32 liraya kadar düşürüldü. Ardından toplam borçlar bu rakama güncelleni­p büyük kısmı silindi.

2 YIL ShRE 9AR

Burada asıl sorunu liseyi bitirip üniversite­yi kazanamaya­n gençler ile üniversite­den mezun olup bir iş bulamayanl­ar yaşıyordu. Çünkü okul hayatı devam etmediği için gelir testine girmeleri ve prim ödemeleri gerekiyord­u.

Bu gençler için çıkartılan düzenleme ile büyük bir kolaylık da hayatımıza girmiş oldu. Hükümet bu gençlerin mezun olduktan sonra iki yıl boyunca sağlık primlerini devletin karşılamas­ı konusunu hüküm altına aldı.

Burada iki yıllık sağlık hizmetinde­n yararlanab­ilmek için belli bir yaşı da geçmemek gerekiyor. Lise mezunların­ın yaş sınırı 20, üniversite mezunların­da ise 25. Bu yaşın altında olduğu sürece gençler sağlıktan ücretsiz yararlanab­ilecek. Durumunuz bu şartlara uyuyor ancak yine de GSS prim borcu çıkartılıy­orsa hemen en yakın SGK’ya gidip güncelleme yaptırın.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye