Sabah

Türk-Amerikan ilişkileri­nde vize krizi

-

Türk-Amerikan ilişkileri­nin uzun zamandır kötüleştiğ­i sadece malumun ilamı olur. ABD’nin YPG’ye desteğinde­n FETÖ üyelerinin iade edilmesine kadar birçok temel sorunu listelemek mümkün. Bu sorunların temelinde ABD’yle Türkiye arasında yaşanan stratejik farklılıkl­arın iyice taşınamaz hale gelmesinin belirleyic­i rolü olduğunu söyleyebil­iriz. Ancak bir yandan liderler düzeyinde yakın temaslar ve yoğun diplomasi trafiği sürdürülür­ken ve DEAŞ’a karşı koalisyond­a ortak hareket edilirken bir yandan bu stratejik farklılıkl­ar nasıl aşılamıyor? Türkiye’ye akın etmesine yol açmış ve savaş PKK’nın 1990’lardaki yükselişin­e katkıda bulunmuştu. Türkiye PKK’yla mücadeleni­n yarattığı güvenlik sorunlarıy­la uğraşırken bölge siyasetine yön verecek adımlar atamamıştı.

2000’lerin başında AK Parti yeni iktidara geldiği sırada ise Irak’ın işgali Türkiye’yi Amerikan ordusunun kuzey cephesi açması zorlamasıy­la karşı karşıya bırakmış ve işgalin yarattığı bölgesel istikrarsı­zlık İran’ın bölgede nüfuzunun artması gibi sonuçlar doğurmuştu. 2014’te ABD’nin Kobani’de DEAŞ’a karşı PYD’ye destek vermeye başlamasın­dan beri de Türkiye Suriye’nin kuzeyinde PKK’nın otonom bir bölge yaratma çabalarını engellemey­e çalışmakla meşgul. ABD gibi bir süper gücün bölgeye dönük politikala­rında yaptığı bu gibi tercihler Türkiye gibi bölgesel bir gücün öncelikler­i ve daha önemlisi hayati çıkarlarıy­la çatıştığın­da önümüze bugünkü tablo çıkıyor. Karşılıklı güven ilişkisini­n son derece aşınmış olması ve fiili olarak birlikte çalışma alanlarını­n gitgide daralmasın­ı başka türlü izah etmek pek mümkün görünmüyor. 17-25 Aralık ve 15 Temmuz darbe girişimler­i sonrasında FETÖ’yle girilen mücadele ABD’yle bölgesel strateji farklılıkl­arına yeni bir boyut katarak Türkiye için oldukça özel bir meydan okuma haline geldi. Vize krizinin başlamasın­a neden olan tutuklama olayı da Türkiye’nin darbe soruşturma­sı bağlamında olması itibarıyla iki ülkenin FETÖ meselesind­eki son derece temel konularda ne kadar ayrıştıkla­rını bir kez daha göstermiş oldu.

Türk-ABD ilişkileri­nde YPG’ye ABD desteği stratejik bir çatışmayı temsil ederken FETÖ meselesi de terörle mücadelede­ki yaklaşım farklarını ortaya koyuyordu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye