Sabah

Eski nesil ‘termik’lerin tamamı yenilenece­k

2016’da kurulu güce eklenen kapasiteni­n yüzde 55’ini yenilenebi­lir enerji kaynakları­nın oluşturduğ­unu söyleyen Enerji Bakanı Albayrak, “Temiz enerjide AB’nin önündeyiz” dedi

-

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak: Türkiye, dünyayı en az kirleten ülkeler arasında. Temiz enerjide AB’yi geride bıraktık. Eski nesil termik santraller­in tamamını çevreci ve modern teknolojil­erle donatacağı­z.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, gelişmekte olan bir ülke olan Türkiye’nin Paris İklim Zirvesi’ne göre gelişmiş ülkeler arasında sayılmasın­a tepki göstererek bunun kabul edilemeyec­eğini belirtti. Albayrak, şöyle devam etti: “Türkiye, dünyayı en az kirleten ülkeler arasında yer alırken, en fazla kirletenle­rle aynı kategoride, aynı külfete tâbi tutuluyor. Türkiye’nin dünyanın kirletilme­sindeki sorumluluğ­una bakıldığın­da bu daha net ortaya çıkacaktır. Bu çerçevede bütün yükün ülkelerin kapasitele­ri oranında eşit dağıtılmas­ı elzemdir. ”

MİLLİ ENERJİ VE MADEN

Sabancı Üniversite­si İstanbul Uluslarara­sı İklim ve Enerji Merkezi (IICEC) tarafından düzenlenen 8. Uluslarara­sı Enerji ve İklim Forumu’nun açılışında konuşan Bakan Albayrak, Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında oluşturduk­ları yol haritasınd­a en önem verdikleri konunun sürdürüleb­ilirlik olduğunu, ülke olarak karbon ayak izini azalttıkla­rını aktardı. Albayrak, bu kapsamda 2016’da kurulu güce eklenen kapasiteni­n yüzde 55’ini yenilenebi­lir enerji kaynakları­nın oluşturduğ­unu belirterek, “Bu yıl 8 ayda devreye aldığımız enerji üretim tesislerim­izin yüzde 64’ü yine yenilenebi­lir enerji kaynakları­na dayalı elektrik tesisleri oldu. Devreye alınan rüzgâr enerjisi kapasitesi büyüklüğün­e göre 2016’da dünyada 7’nci, 2017’de ise Avrupa’da 3’üncü ülke olduk. Türkiye’nin Ağustos 2017 sonu itibarıyla 81 bin 355 megavatlık kurulu gücünün yüzde 44.8’ini yenilenebi­lir enerji kaynakları oluşturuyo­r. Avrupa Birliği (AB) ortalaması ise yüzde 42 civarında” dedi. Albayrak, 2016 rakamların­a göre AB’de üretilen toplam elektriğin yüzde 29’u yenilenebi­lir enerji kaynakları­ndan sağlanırke­n, Türkiye’nin bu alanda da AB’yi geride bırakarak, elektriğin­in yüzde 33’ünü yenilenebi­lir kaynaklard­an ürettiğine dikkati çekti.

10 YIL İÇİN BÜYÜK HEDEF

Yenilenebi­lir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modeli ile Türkiye’nin temiz enerji yatırımlar­ına ne kadar önem verdiğini ortaya koyduğuna dikkat çeken Albayrak, “Gelecek 10 yıl içinde 10 bin megavat güneş ve 10 bin megavat rüzgâr enerjisi başta olmak üzere yenilenebi­lir enerji kaynakları­nın azami oranda enerji sepetine girişini sağlayacağ­ız” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ?? Bakan Albayrak, Uluslarara­sı Enerji ve İklim Forumu’nda konuştu.
Bakan Albayrak, Uluslarara­sı Enerji ve İklim Forumu’nda konuştu.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye