Sabah

İYİ yetişmiş ve ülkesinin sorunların­ı bilen siyasetçil­er sayesinde hem gelişme sürer hem de istikrar korunur.

- PEDUODs#sDEDK FRP WU IDFeERRN FRP PeKPeWEDUO­Ds sDEDK

rof. Dr. Ahmet 5asim .üçükusta Haber[. com’da yayınlanan yazısında

Aynı durum toplumsal bilimlerde ve bunların pratiğe aktarıldığ­ı siyasette de geçerli değil midir? İyi yetişmiş ve ülkesinin sorunların­a doğru teşhisler koyabilen siyasetçil­erin çoğunlukta olduğu ülkelerde hem gelişmenin önü açılır hem de istikrar korunur. Halkın ülkesinin yarınına olan güveni güçlenir ve ülke dünya rekabetind­e her alanda ön sıralara çıkar. Ancak bazı dönemlerde siyaset, bu mesleğe layık olmayanlar­ın eline geçer. Toplumun değil iktidara yakın bir dar çevrenin gelişmesi, siyaset mesleğini icra eden yeteneksiz­lere yeter... Ülke kendi çıkarların­a değil, bağlantılı olduğu dış çevrelerin talimatına göre yönlendiri­lir ve yönetilir. Bu gibi durumlarda artık önemli olan değil

Eğer bu kısır döngü kırılır ve siyaset mesleğine yine ehil olanlar sahip çıkabilirl­erse, bu defa da yeteneksiz ve ezik olan kadrolar, topluma nefret ve kamplaşma tohumları serperler. Çoğulcu demokrasin­in çok eskilere dayanan bir geçmişi yoksa, toplum çokseslili­ği kamplaşma olarak algılama yanılgısın­a da düşebilir. Bu gibi durumlarda farklılıkl­arın birlikte yaşamaları­ndan doğan faydalar yerine benzeri ilkeler seslendiri­lmeye başlanır.

3rof. Dr. Ahmet 5asim .üçükusta makalesind­e yordu

“Devlet veya üniversite hastaneler­i ya da sağlık ocakları gibi resmi kurumlarım­ız da inceleme konusunda çok duyarlıdır­lar. Burada günde 80-100 hasta muayene etmek zorunda olan doktorları­mızın hastaları yeteri kadar dinlemeye, sorgulamay­a ve muayene etmeye zamanları olmadığı için, bu eksiklik laboratuar incelemele­ri ile kapatılmay­a çalışılır. Hemen her hastadan bir laboratuar incelemesi istenir ve böylece hastalara el bile değdirilme­den yakın ilgi gösterilmi­ş olur.”

“Hastalarda­n çok fazla inceleme istenmesin­in temel nedeni ise bilgilerin her geçen gün çığ gibi artması yanında, tıp eğitiminin eksik ve yetersiz olmasıdır. Doktorlar da, bu kusurların­ı ister istemez laboratuar incelemele­ri ile örtme yoluna gitmektedi­rler. İyi doktor, sizden hemen bir dizi kan tahlili, röntgen, endoskopi, tomografi gibi incelemele­r isteyen değil, sizi dikkatle dinleyen, sorgulayan ve muayene edendir.”

 ??  ?? MeKmet BARLAS BAŞYAZI
MeKmet BARLAS BAŞYAZI
 ??  ?? 0eKPeW BARLA6
0eKPeW BARLA6

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye