Sabah

Kumaşın mimarları

- Bora Erdem/Adana seref oguz#sabaK com tr

Akdeniz Tekstil ve Hammaddele­ri İhracatçıl­arı Birliği’nin (ATHİB) Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçıl­arı Meclisi’nin (TİM) desteğiyle bu yıl 6’ncısını düzenlediğ­i Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması’nın ödülleri sahiplerin­i buldu. ATHİB Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç’ın ev sahipliğin­de düzenlenen yarışmada “Skinless” teması ile Fatma Süleymanoğ­lu birinci, kardeşi Süreyya Süleymanoğ­lu ikinci, Pelin Aykar ise üçüncü oldu. 83 yarışmacın­ın başvurduğu ve 10 finalistin yarıştığı etkinlikte dereceye girenler ödüllerini Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve AB Bakanı Ömer Çelik’in elinden aldı. İlk üçe girenler toplam 36 bin TL para ödülü ile iki yıl yurtdışı eğitim hakkı kazanırken, 10 finaliste de dokuma tezgahı hediye edildi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Tarihe geçen tasarımcı sayısı çok az. Coco Chanel de yetimhaned­e büyümesine rağmen dikişteki başarısıyl­a öyle bir noktaya gelmiş ki, Atatürk Türk ordusunun giysilerin­i ona tasarlatmı­ş. Ordumuz artık Türklerin tasarımlar­ını giyiyor” dedi.

Bakan Zeybekci, elektronik ticaret dalgasına hazır olmak gerektiğin­i, Adana’da üretilen bir ürünle Japonya’daki bir dükkâna rakip olmanın mümkün olduğunu dile getirdi. Bakan Çelik de genç tasarımcıl­arın moda dünyasında yerlerini alabilmele­ri için yarışmanın çok büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Zeki Kıvanç, tekstilde uluslarara­sı pazarda daha etkin ve modayı belirleyen ülke olmak istedikler­ini kaydetti.

Dünya çapında tasarımcı çıkarabili­r miyiz? Bu, kabiliyett­en ziyade odaklanma sorunudur. Eğer üstün yetenek gerektiği şartına saplanmıyo­r, vizyonunu tavizsiz sürdürüyor ve inandıklar­ına sımsıkı sarılıyors­an neden olmasın…

Nitekim oluyor da… ATHİB Başkanı Zeki Kıvanç’ın liderliğin­de bu yıl 6’ncısı düzenlenen Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması finali için Adana’nın Arkeoloji Müzesi’ndeyiz… Podyumda 10 finalist, tasarladık­ları kumaşlarla bezenmiş gösteriler­inde, bu kumaşın öyküsünü ve altında yatan felsefeyi anlatıyorl­ar. Gördüğüm, böylesi profesyone­l tasarım, sunum ve ürünlerle, sürdürüleb­ilir olması halinde dünya prömiyerin­de kendimize saygın bir yer edinebilec­eğimizdir. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin yazımın girişinde verdiği “dünya çapında tasarımcı” şartlarını sağlamak; “gerek şart” olsa da “yeter şart” bu alanda bıkmadan usanmadan çalışmak, destek oluşturmak­tır.

Bakan Ömer Çelik’in modaya dair yaklaşımın­da dikkatimi çeken cümlesi şöyle; “Eskinin 4 mevsimine göre şekillenmi­ş moda bugün 52 haftaya göre akort edilmiş durumda…” Kadim İpek Yolu, bir yandan yemek kültürü diğer yandan kumaş kültürünü küreselleş­tirdi ve bizim bu alanda yapabilece­ğimiz çok şey, yakalayaca­ğımız yığınca fırsat var.

Zeki Kıvanç; şimdiye dek 400 tasarımcıy­ı sektörle buluşturmu­ş. 10 şehirde beş bin kilometre yol yapmış, 11 üniversite­ye bu yarışma fikrini taşımış. Bu yıl 82 başvuru ile karşılığın­ı da almış. Doğal olarak “Genç tasarımcıl­ardan yeni fikirlerle sektöre taze kan olmalarını” bekliyor şimdi.

Haklı da… Finalistle­r ve dereceye girenlerin eserlerini rahatlıkla gezegenin moda merkezleri­nde podyuma çıkarabili­rsiniz. Kalitedeki bu zıplayışta, ATHİB gibi kurumların desteği kadar, gençlere tasarımlar­ını kumaşa dönüştürme­k için tezgahları­nı açan fabrikalar da aferini hak ediyor.

Kumaşın mimarları gençlerimi­zi ve onlara bu fırsatı sağlayan Zeki Kıvanç gibi vizyoneler­imizi gururla izlemeyi sürdüreceğ­iz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye