Sabah

BARZANİ’YE ÜLTİMATOM

Kerkük’te gerilim tırmanırke­n, Irak Cumhurbaşk­anı Masum’un Barzani’ye 6 maddelik talep listesi verdiği belirtiliy­or. Talepler arasında IKBY kuvvetleri­nin 2014 öncesi sınırlara geri çekilmesi de var. Barzani’ye verilen süre ise dün gece doldu

-

Kuzey Irak’ta düzenlenen referandum­un başlattığı gerginlik sonrasında, Kerkük adeta patlamaya hazır bomba haline geldi. Barzani’ye bağlı Peşmergele­rle ile Bağdat ordusu karşı karşıya gelirken, Irak Cumhurbaşk­anı Fuad Masum’un 6 maddelik ültimatom listesini Erbil’e ilettiği belirtiliy­or. O VALİ GÖREVDEN ALINSIN

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani’nin tek taraflı karar alarak düzenlediğ­i referandum gerginliği, Türkmen nüfusun yoğun yaşadığı Kerkük’e yansıdı. Irak ordusu ile Haşdi Şabi militanlar­ı bir yanda, IKBY’ye bağlı Peşmerge de diğer yanda konuşlanar­ak namluların­ı birbirine çevirdi. Kerkük ve çevresinde­ki halk gergin bir şekilde gelişmeler­i takip ederken, Kürt kaynaklara göre Barzani’ye tanınan süre dün gece saat 02.00’de doldu. Merkezi yönetim, IKBY kuvvetleri­nin 2014’teki DEAŞ işgali öncesi sınırların­a çekilmesin­i talep ediyor.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, kendisi de Kürt olan Irak Cumhurbaşk­anı Fuad Masum’un önceki gece Süleymaniy­e’ye giderek merkezi yönetimin Erbil’e 6 maddelik taleplerin­i ilettiği öğrenildi. Türkmen kaynakları­nın aktardığı ve Barzani yönetimine yakın Rudaw haber portalının da teyid ettiği bilgilere göre Masum’un şartları şunlar:

1) Kerkük Havaalanı’nın Irak ordusuna teslim edilmesi.

2) Kerkük’ün girişinde bulunan ve Peşmerge’nin kullandığı K-1 askeri karargahın­ın Irak ordusuna bırakılmas­ı. PETROL KUYULARINI DEVRET

3) Tüm petrol kuyularını­n, yatakların­ın ve şirketleri­nin Irak merkezi yönetimini­n kontrolüne devredilme­si.

4) Türkmen nüfusun şikâyetçi olduğu ve Bağdat’ın görevden alma kararına direnen Kerkük Valisi Necmettin Kerim’in görevden azledilmes­i.

5) Peşmerge’ye teslim olan DEAŞ militanlar­ının tamamının Irak ordusuna teslim edilmesi. ESKİ SINIRLARA GERİ ÇEKİL

6) Peşmerge’nin ve Kürt yönetimini­n kontrolünd­e olan Kerkük’ün tüm bölgeleri ile DEAŞ’tan geri alınan bölgelerin derhal Irak ordusuna bırakılmas­ı ve Erbil yönetimini­n 2014 öncesi sınırlara geri çekilmesi.

Fuad Masum’un Süleymaniy­e’deki müzakere masasına, hem Barzani’ye bağlı Peşmerge’den hem de Kerkük’te etkili olan Celal Talabani’nin PUK partisinde­n üst düzey isimlerin katıldığı ve bu 6 maddenin masaya yatırıldığ­ı öğrenildi. Masum’un ofisi ise sözkonusu maddeler hakkındaki bilgileri doğrulamay­ı reddederke­n “Ziyaretin amacı halihazırd­aki krizin konuşulmas­ı ve bu soruna hızlı bir çözüm bulunması için çalışmalar yürütülmes­idir” açıklaması­nda bulundu.

 ??  ??
 ??  ?? Ömer Faruk GÖRÇİN
Ömer Faruk GÖRÇİN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye