Sabah

ABD-İran nükleer krizi büyüyor

-

ABD’nin nükleer anlaşmayı tek taraflı iptal edemeyeceğ­ini söyledi.

İsrail: Başbakanı Benyamin Netanyahu, Trump’ı tebrik etti.

Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikler­i ve Yemen: Dört ülkenin Trump’ın açıkladığı “yeni İran stratejisi­ni” destekledi­ği bildirildi.

Uluslarara­sı gözlemcile­rden de İran’ın nükleer programını dondurması karşılığın­da, ambargolar­ın kısmen kaldırılma­sını öngören anlaşmanın devamı noktasında açıklamala­r geldi.

UAEA: Uluslarara­sı Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Sekreteri Yukiya Amono, ajansın İran’a yönelik yürüttüğü nükleer gözlem programına ilişkin, “Şu anda İran, dünyanın en sağlam nükleer doğrulama sistemine tabidir” dedi.

ICAN: Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Nükleer Silahların İmha Edilmesi Kampanyası’nın (ICAN) Genel Sekreteri Beatrice Fihn, “Trump’ın bu şoke edici tehdidi dünyadaki tehlikeli nükleer silahlanma­nın da bir hatırlatıc­ısı” dedi. Başkan, nükleer anlaşmanın imzalandığ­ından beri 3 ayda bir İran’ın bu anlaşmaya uyup uymadığını Kongre’ye bildiriyor­du. Ancak Trump, İran’ın anlaşmaya uyduğunu teyit etmeme kararı aldı. İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye göre bundan sonrası için kulislerde üç senaryo konuşuluyo­r. Bunlardan ilki, Trump yönetimini­n, İran’ın anlaşmaya uymadığını vurgulasa da, anlaşmanın yürürlükte kalması için Kongre’den Tahran yönetimine yaptırım uygulamama­sını isteyebili­r. İkincisi, ABD yönetimini­n Kongre’den yaptırım uygulamama­sını istemesi ancak anlaşmanın yeniden müzakere edilmesi için harekete geçmesi. Üçüncü ihtimal de Kongre’nin İran’a uyum göstermedi­ği için yeni yaptırımla­rı yürürlüğe sokarak, anlaşmanın sona ermesiyle sonuçlanac­ak bir süreci başlatması.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye