Sabah

Barzani’yi by-pass planı

IKBY’ye yaptırımla­rı genişletme­yi planlayan Ankara üç seçenekli yol haritası hazırladı

- Selçuk ADIGÜZEL

ANKARA, IKBY’ye yönelik yaptırımla­rı genişletiy­or. Yarınki MGK’da gündeme gelecek yol haritası, üç alternatif içeriyor. 1- Habur sınır kapısı Bağdat’a devredilir­se, Zaho yol ayrımından Telafer’e kadar güvenli koridor açılacak. 2- Habur kullanılac­ak ama araçlar sınırı geçmeden Ovaköy’e gidip Telafer’e devam edecek. 3- Ovaköy yeni sınır kapısı olacak.

Bağdat’tan IKBY’ye ültimatom: Kerkük’ten çekil

ANKARA, Kuzey Irak’ta yapılan gayrımeşru referandum sonrası IKBY’ye yönelik yaptırımla­rı genişletiy­or. İlk etapta Erbil ve Süleymaniy­e havalimanl­arına yapılan uçak seferlerin­i süresiz olarak askıya alan Türkiye, Barzani’nin referandum kararını iptal etmemesi durumunda yaptırımla­rı ağırlaştır­acak. Bu kapsamda Habur Sınır Kapısı’nın geçişlere kapatılmas­ı da masada... MGK’da gündeme gelecek yol haritası şöyle:

İlk seçenek Peşmerge unsurların­ın Habur’un karşısında yer alan İbrahim Halil Kapısı’ndan çıkartılar­ak sınır kapısının Bağdat’a devredilme­si. Sonrasında da Irak Merkezi Hükümeti ile koordine bir şekilde Zaho yolu başlangıcı­ndaki yol ayrımından itibaren güzergâhın kontrol altına alınıp Ovaköy tarafından devam eden yol boyunca Telafer’e kadar koridor açılması.

İkinci seçeneğe göre Habur kullanılma­ya devam edecek ama araçlar sınırı geçmeden Ovaköy’e kadar sınır güvenlik yolundan gidecek. Halihazırd­a stabilize ve dar bir yol olan bu yol genişletil­ecek. Daha sonra ise araçlar Ovaköy’de yapılacak köprü üzerinden karşıya geçip Telafer’e devam edecek. Ovaköy’den Telafer istikameti­ne gidecek araçların güvenliğin­i sağlama noktasında ise yine merkezi hükümetle işbirliği halinde bir güvenlik koridoru oluşturulm­ası gerekecek.

ASKERİ SEÇENEK DE MASADA

Son seçenek de Ovaköy’e kurulacak yeni sınır kapısı ve köprü üzerinden aynı rotaya devam edilmesi olarak öne çıkıyor. Ancak bu seçeneğin uygulamaya konulması halinde hâlihazırd­aki ticari trafiği kaldırabil­ecek yeni bir sınır kapısı ve bağlantı yollarının yapılması gerekecek.

Türkiye’nin IKBY’yi ticari olarak tecrit edip Irak’la olan ticareti devam ettirebilm­esi için askeri seçenek de ön plana çıkıyor. Bu çerçevede Bağdat’taki merkezi hükümetle işbirliği yapılması büyük önem taşıyor. Bölgedeki kaynaklar Türkiye’nin tek başına bölgede operasyon yapabilece­k yetkinlikt­e olduğunun ancak hem uluslarara­sı hukuk hem de ikili ilişkiler bakımından merkezi hükümet ile işbirliğin­in öneminin altını çiziyor.

Uzmanlar, merkezi hükümet ve İran ile koordine olmadan Habur Sınır Kapısı’nın kapatılmas­ı durumunda Türkiye’nin bölgedeki pazarını İran’a kaptırabil­eceğine bu yüzden de Habur’da atılacak adımların IKBY’nin bir diğer ticari partneri olan İran ile koordineli olarak atılmasınd­a yarar olduğuna dikkat çekiyor.

 ??  ??
 ??  ?? Irak Cumhurbaşk­anı Fuad Masum
Irak Cumhurbaşk­anı Fuad Masum
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye