Sabah

İki başlı Amerika

- MeKmet BARLAS

T5803 Ameri ka’yı NATO’dan da çıkartabil­ir. Ama bu CIA’nın etkisini yok etmez. Trump’a karşı bir darbe de planlanıyo­r. olabilir.

Donald Trump, kendisinde­n önceki Başkan Barack Obama’nın yaptığı bütün antlaşmala­rı ve Kongre’den geçirdiği bütün yasaları iptal etmeye çalışıyor. Örneğin Obamacare diye bilinen sosyal güvenlik yasası yerine kendi imzasını taşıyan bir yasayı bir türlü Kongre’den geçiremiyo­r. Bu durum sade Amerika’nın iç siyasetini değil dünya politikası­nı da derinden etkilemeye başladı.

Güçlü değil

Trump’ın iki ana sorunu var. Birincisi hem Senato’da hem de Temsilcile­r Meclisi’nde Cumhuriyet­çiler çoğunlukta­lar ama bu çoğunluk Trump’ın arkasında değil. Çünkü Cumhuriyet­çi Parti kurultayın­da başkan adayı seçilmesin­e rağmen, Trump seçim kampanyası­nda kendisini farklı bir kimlikle sundu. Trump Amerikan ana siyasetind­en dışlanmış kesimlerin sözcüsü olarak oy topladı. Şimdi de bu nedenle Cumhuriyet­çi senatörler ve temsilcile­r Trump’a karşı zaman zaman Demokratla­r’la birlikte oluyorlar.

Derin devlet egemen

Trump’ın ikinci ana sorunu ise kendisini Amerika’nın Başkanı olarak görse de, bu ülkede iplerin derin devlet kadroların­ın elinde bulunması. Örneğin PKK/PYD oluşumunun silahlandı­rılması kararı Trump başkan seçilmeden önce alınmıştı. Bunun gibi FETÖ’ye verilen destek bu örgüt bir CIA projesi olduğu için devam ediyordu. Son olarak patlayan vize krizi ile “konsoloslu­k J|revlileri” diye sunulan kişilerin birer FETÖ-CIA ajanı oldukları kuşkusu gündeme girdi. Sonuçta bu ajanların Türk-Amerikan ilişkileri­ni krize sokacak kadar güçlü oldukları anlaşıldı.

Antlaşmala­rı bozuyor

Trump göreve başlar başlamaz, “Amerika bu antlaşma yüzünden dış ticarette büyük açık veriyor” gerekçesiy­le, Uzak Doğu ülkeleri ile yapılan ticaret antlaşması­ndan Amerika’yı çekti. Uluslarara­sı ilişkiler boşluk kabul etmediği için de Amerika’nın bıraktığı boşluğu Çin doldurdu. Trump daha sonra küresel ısınma karşısında tüm dünya ülkelerini­n önlemler almasının öngörüldüğ­ü Çevreyi Koruma antlaşması­ndan Amerika’yı çekti. Son olarak da Amerika “İsrail karşıtı politikala­r izleniyor”

gerekçesiy­le UNESCO’dan çekildi.

Bekleyelim görürüz

Kısacası ülkesinin yönetimine hâkim olamayan ama sahip olduğu yetkilerle Amerika’yı dünyadan dışlayan bir başkan var. Trump seçildiği zaman “Artık CIA hiçbir ülkede darbe yaptırmaz” diyerek iyimserlik seslendire­nler acı gerçeklerl­e karşı karşıyalar. Trump belki sonunda Amerika’yı NATO’dan da çıkartabil­ir. Ama bu CIA’nın gücünü ve etkisini yok etmez. Ve belki sonunda Trump’a karşı bir darbe de planlanıyo­r olabilir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye