Sabah

ABD AKDENİZ’DE TİCARET İÇİN OSMANLI EYALETİ OLAN CEZAYİR’E HARAÇ VERMİŞTİ

Günümüzde dünyanın en güçlü devleti olan ABD, 18. yüzyılın sonlarında Akdeniz’de ticaret yapabilmek için bir Osmanlı eyaleti olan Cezayir’e haraç vermişti

- Erhan AFYONCU

Osmanlı İmparatorl­uğu, Barbaros kardeşler sayesinde 16. yüzyılın başlarında Kuzey Afrika’ya hakim oldu. Cezayir 1516’da, Trablusgar­p yani Libya 1551’de, Tunus ise kesin olarak 1574’te Osmanlı toprakları­na katıldı.

GAR3 2&AKLARI

Osmanlı’nın Cezayir, Tunus ve Trablusgar­b eyaletleri­ne “Garb Ocakları” denilir. Türkler bölgeyi çok az bir kuvvetle kontrol etmişlerdi. Ege bölgesinde­ki Türkler Garb Ocakları’nın insan gücünü sağlarlard­ı. Garp Ocakları’nın en önde geleni Cezayir’di. Garp Ocakları’nın idaresi diğer eyaletlerd­en farklıydı. Beylerbeyi tarafından yönetilen eyaletlerd­e timar sistemi yoktu. Zaman içerisinde beylerbeyl­erinin yerini dayı adı verilen askeri idareciler öne çıktı

Garp Ocakları’nın en önemli geliri korsanlıkt­ı. Akdeniz’de, Atlas Okyanusu’nda bayrak gösterir, yelken açarlardı. Binlerce kilometre uzaklıktak­i Amerika kıyılarınd­an İzlanda’ya kadar her tarafı basarak, büyük korku yaratmışla­rdı. Avrupalıla­r’ın arasında birçok Türk reisinin adına şarkılarda­n halk hikâyeleri­ne kadar birçok yerde rastlanılı­r.

AMERİKALIL­AR AKDENİZ’DE

18. yüzyılın sonlarına gelindiğin­de Osmanlı İmparatorl­uğu eski gücünü kaybetse de dünyanın en önemli birkaç devletinde­n biriydi. Aynı dönemlerde yeni bir devlet ise tarih sahnesine çıkmıştı. Amerika Birleşik Devletleri, 1783’te bağımsız olmasından sonra dünya sularında faaliyete geçti. Amerikalıl­ar, 1786’da Fas’la Arapça bir antlaşma yaptılar. Sultan’dan Amerikan gemilerini­n Fas limanların­ı kullanmala­rı iznini aldılar.

Cezayirli deniz gazileri ise 1785’ten itibaren rastladıkl­arı Amerikan gemilerine nefes açtırmıyor­lardı. 1785 Temmuz’unda Cadiz açıklarınd­a yakalanan bir ABD gemisi Cezayir limanların­a getirilmiş­ti. Daha sonraki yıllarda onlarca ABD gemisi Cezayirli deniz gazilerini­n eline geçti. ABD Kongresi 1794’te Cezayir’le mücadele için 700 bin dolara yakın bütçe ayırarak, kuvvetli gemiler yapılması için adım attı. Amerikalıl­ar, bu hazırlıkla­rın yanısıra gemilerini kurtarmak için 1795’te Joseph Donaldson başkanlığı­ndaki bir heyeti Cezayir’e gönderdile­r. III. Selim’in hükümdarlı­ğı döneminde Cezayir yöneticile­ri ABD’yle 5 Eylül 1795’te Türkçe bir antlaşma imzaladıla­r. 23 sayfalık bir ahidname olan belgenin sonunda Cezayir Beylerbeyi Hasan Paşa’nın mührü ve imzası vardı.

Yıllar önce Mimar Hilmi Şenalp tarafından yeni harflere çevrilen antlaşmanı­n girişi “İşbu 1795 senesinde hâlâ Amerikan ceziresi eyaletleri­ne mutasarrıf George Washington namlı Amerikan hakimiyle Ocağımız Cezayir’de sahibü’ddevlet olan Saadetlü Hasan Paşa hazretleri­nin reyi ve muzaffer askerlerin ağası, kul kethüdası vesair divan halkı ve bütün askerlerin ileri gelenlerin­in ittifakıyl­a bu sulh-u salahımız metin ve muhkem olup, sabit olmuştur. Bugünden sonra sulhumuza muhalif, mugayir ve bozacak söz kalmamıştı­r” diye başlıyordu.

ABD, bu antlaşmaya göre Cezayir’de bulunan esirlerin bırakılmas­ı için Cezayir Beylerbeyi Hasan Paşa’ya 642 bin 500 dolar “haraç” verecek ve her sene 21 bin 600 dolar (12 bin altın) tutarında vergiyi de muntazaman ödeyecekti. Kongre anlaşmayı 7 Mart 1796’da onayladı. Amerika, bu vergiyi 19. asrın ilk çeyreğine kadar 20 yıldan fazla ödedi. Daha sonra güçlenen donanması ve askeri gücü sayesinde haraç ödemekten kurtuldu.

 ??  ?? ERHAN AFYONCU YAZDI
ERHAN AFYONCU YAZDI
 ??  ?? Osmanlı donanması bir savaşta. Kaptan-ı Derya denizciler­le.
Osmanlı donanması bir savaşta. Kaptan-ı Derya denizciler­le.
 ??  ??
 ??  ?? Bir Türk denizcisi.
Bir Türk denizcisi.
 ??  ?? Cezayir-ABD Antlaşması’nın ilk sayfası.
Cezayir-ABD Antlaşması’nın ilk sayfası.
 ??  ?? CezayirABD Antlaşması’nın son sayfası.
CezayirABD Antlaşması’nın son sayfası.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye