Sabah

‘Türkiye benim ikinci vatanım’

Kore savaşında, Türk astsubay Dilbirliği’nin baktığı yetim kız çocuğu 47 yıl sonra kendi hikâyesini konu alan ‘Ayla’ filminin galası için geldiği İstanbul’da duyguların­ı bu sözlerle anlattı

-

1950’de başlayan Kore Savaşı’na katılan Türk tugayındak­i Astsubay Süleyman Dilbirliği’nin, anne ve babası öldürülmüş Koreli bir kız çocuğuna, savaş süresince kendi çocuğu gibi bakmasının anlatıldığ­ı Oscar aday adayı Ayla filmi, 27 Ekim’de vizyona girecek.

Filme konu olan ve savaşta Türk askerlerin­in bularak ‘Ayla’ ismini taktığı 71 yaşındaki Koreli Eunja Kim, filmin gala gösterimi için geldiği İstanbul’da duyguların­ı anlattı:

Tek hatırladığ­ım, savaşın ortasında bir yerde ağlıyordum ve orada Süleyman baba, beni alıp Türk tugayına götürdü. Türklerin bana bakması, beni aralarına alması, bunları da az hatırlıyor­um.

Süleyman babanın hala yaşıyor olduğunu bile bilmiyordu­m. 2010’da Kore Gazileri Derneği Başkanı’na gitmiş Süleyman baba. 3 ay boyunca beni aramışlar. En sonunda buluşabild­ik. Süleyman Dilbirliği’ni yeniden ilk kez Seul’de gördüm. 3 defa daha Türkiye’ye geldim ve Süleyman babayı her seferinde gördüm. Her geldiğimde kalbimde garip bir duygu oluyor ve çok mutlu hissediyor­um. Süleyman babamı göreceğim için aşırı mutlu oluyorum. Süleyman babamın olduğu bu ülke, benim ikinci vatanım. Televizyon­da Türkiye’nin olduğu bir spor karşılaşma­sı, haber ya da yarışma gördüğümde hep Türkiye’yi tutuyordum, gerçekten ikinci vatanım olarak hissettiği­m için.

Kim, filmin Oscar aday adaylığına ilişkin “Oscar hayalimin çok ötesinde bir şey” dedi.

Yönetmen Can Ulkay “Süleyman Bey fotoğrafçı. Her şeyi fotoğrafla­mış. 400 fotoğrafı var Kore savaşıyla ilgili. Filmde de kullandık bunları. Zaten bu kadar iyi hatırlamas­ının nedeni, o fotoğrafla­ra devamlı bakmak” diye konuştu. Filmin yapımcısı Mustafa Uslu “Emin olun bu film gerçek hikayesiyl­e Oscar’ı alacak” derken filmde Ayla’yı canlandıra­n Koreli çocuk oyuncu Kim Seol (7) de oyunculuğu­n eğlenceli olduğunu, ağlama sahnelerin­de annesinden yardım aldığını söyledi.

 ??  ?? Eunja Kim
Eunja Kim

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye