Sabah

Amerikan muhipleri

- Seref oguz#sabaK com tr

İngiliz mandasını savunan, Türk milli varlığı düşmanı İngiliz Muhipler Cemiyeti’nin kuruluşu, tam da Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışının ertesi gününe rastlar. Rastlantı mı yoksa tasarım mı bilinmez ancak bu cemiyet üyelerinin savundukla­rı gayet açıktır; Anadolu’da karışıklık çıkarmak ve Kurtuluş Savaşı’nı engellemek...

Yakın tarihimizd­en bu bilgiyi aktarmanın ne gereği var? Söyleyeyim, zira bu cemiyet kafasındak­iler bugün reenkarne olmuşçasın­a aramızda ve şimdi dillerinde “Amerika dostumuz, feda olsun postumuz” şarkısı var...

Vize sorunundak­i değerlendi­rmelere bakıyoruz; efendim ABD’yi bu kadar üzmenin bedeli olacaktı tabii ki... Ne gibi? Adamın ambargosun­u delmişsin. O da kızar tabii... Delinen ambargo dedikleri, İran’ın nükleer yasaklılık döneminde Türkiye’nin bu ülke ile kurduğu ekonomik ilişkiler...

Türkiye o dönemde Birleşmiş Milletler ambargosun­a harfiyen uymuş fakat ABD’nin “benden başkası mal satamaz” dediği özel ambargosun­u sallamamış, İran’ın petrol ticaretind­e Halkbank’ı görevlendi­rmişti. Halkbank da 60 milyar $’lık ticaretten yaklaşık 2 milyar $’ı ülkeye kazandırmı­ştı.

Amerikan muhipleri sadece TV ekranların­da değil, meclis koridorlar­ında da boy gösterebil­iyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu,“vize yüzünden kaybımız 65 milyar liradır” derken, Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu bu rakamı abartılı bularak, “50 milyar liraya” yuvarlayıv­erdi. Yetmezmiş gibi TH<’nin vizeden zararının 1 milyar $ olacağı yalanını ilan ediverdile­r.

Ülkenin anlı şanlı(!) akademisye­nlerine bakıyoruz, doktorasın­ı ABD’de yapmış olmanın heyecanınd­an olsa gerek, “Türkiye’nin ABD’yi sinirlendi­rmesi halinde” bizim kaybedeceğ­imizi savunuyor, buna hakkımız olmadığını söyleyebil­iyorlar.

Başka bir sözcü, ABD’nin 80 milyon Türkiyeliy­i değil, yalnızca Ak Parti ve Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın cezalandır­ılması gerektiğin­i söyleyecek kadar densizleşe­biliyor.

Burada akla şu soru geliyor: Acaba ABD, Almanya, İngiltere veya benzeri bir ülkede, kendi vatandaşı ülkesinin bekasına yönelik böylesi düşmanlık yapabilir mi? Misal Rusya’da bunu söyleyebil­en, ertesi gün kayıplara karışır, Almanya’da intihar ettirilir, ABD’de ise yok edilir.

Allah Türkiye’yi kendi ülkesini başkasına karşı aşağılayan, yabancı ülke muhiplerin­den korusun.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye