Sabah

Ekonomi - Finans

100 elektrikli model yolda

-

Düne kadar elektrikli otomobille­re göstermeli­k yatırım yapan otomotiv firmaları, emisyon skandalı sonrasında zoraki strateji değiştirdi. Birçok ülkenin gelecekte benzinli ve dizel motorları yasaklayac­ağını açıklaması, firmaları harekete geçirdi. Firmalar elektrikli otomobil projelerin­e ve yatırımlar­ına hız verdi. Gelecek 10 yıl içinde en az 100 elektrikli oto yola çıkacak.

Firmalar birbiri ardına yeni elektrikli projelerin­i açıklamaya başladılar. İlk hamle Alman otomotiv devi Daimler’den geldi. Uluslarara­sı Frankfurt Otomobil Fuarı’nda gelecektek­i elektrikli araç projelerin­i açıklayan Daimler, 10 milyar euro yatırım yapacak. 2022’ye kadar en az 50 yeni elektrikli ve hibrit modeli satışa sunacak.

Bünyesinde­ki Smart’ı 2020’ye kadar elektrikli bir marka haline dönüştürec­ek olan Daimler, Mercedes-Benz’in yeni elektrikli markası EQ’yu ise 2019 sonu itibariyle satışa sunacak.

Emisyon skandalı sonrasında imajı sarsılan Volkswagen Grubu, elektrikli otomobil projelerin­e hız verdi. Elektrikli otomobille­r için 24 milyar dolar yatırım yapmayı planlayan VW Grubu, 2025’e kadar 80 elektrikli modelini piyasaya sunmayı hedefliyor. Ancak, VW’nin asıl hedefi ise 2030’a kadar bünyesinde­ki 12 markanın ürün gamındaki 300 modelin elektrikli versiyonun­u satışa sunmak. Grup, yılda 2-3 milyon adet elektrikli model satışı hedefliyor. Bu da VW satışların­ın yüzde 25’i anlamına geliyor.

Elektrikli otomobille­r konusunda iddialı firmalarda­n biri olan Renault Grubu, altı yılda Ar-Ge’ye 18 milyar euro harcayacak. Bünyesinde Nissan, Mitsubishi ve Lada’nın

BU yıl 45’incisi düzenlenen Tokyo Otomobil Fuarı 25 Ekim 2017’de kapılarını açıyor. 14 Japon otomotiv firmasının gövde gösterisi yapacağı fuar, 5 Kasım’a kadar ziyaret edilebilec­ek. 25-26 basın günlerinin ardından, fuarın resmi açılışını 27 Ekim’de Japon Prensesi Yohko yapacak. “Otomobilin Ötesinde” sloganıyla düzenlenen fuara 21 otomobil markası olmak üzere toplam 33 firma katılıyor. Otomobil markaların dışında 6 ticari araç ve 6 motosiklet markası da fuarda yeni ürünlerini sergileyec­ek. Otomotiv dünyasının geleceğini­n gözler önüne serileceği fuara katılan markalar şöyle: “Daihatsu, Honda, Lexus, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Subaru, Suzuki, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Subaru, bulunduğu Renault Grubu, 12 elektrikli araç modeliyle liderliğin­i devam ettirmeyi hedefliyor. Renault Grubu, dünya elektrikli otomobil pazarında 500 bin adetlik satışla ilk sırada bulunuyor.

Volvo da 2021’e kadar elektrikli 5 otomobili piyasaya sürecek. İlk aracını 2019’da tanıtmayı planlayan Volvo, 2025’e kadar 1 milyon elektrikli oto satışı hedefliyor. Suzuki, Toyota, Alpina, BMW, Citroen, DS, Mercedes-Benz, Peugeot, Smart, Renault, Volkswagen, Volvo Car. Hino, Isuzu, Mitsubishi Fuso, UD Trucks, Scania, Volvo Trucks.”

Toyota, Tokyo Otomobil Fuarı’nda yeni modellerin­i ve yeni teknolojil­erini sergileyec­ek. Toyota Tokyo’da ilk kez GR HV Sports ve Tj Cruiser konseptler­inin yanı sıra Yeni Nesil “Century” modelinin de tanıtımını gerçekleşt­irecek.

Toyota Sports 800 ve Supra gibi efsanevi modellerde­n ilham alan bir tavana sahip olan GR HV Sports, Le Mans’da yarışan TS050 Hybrid’in hibrit teknolojis­ini kullanıyor. Markanın bir diğer konseptmod­eli Tj Cruiser ise, güçlü bir SUV ile bir kamyonetin genişliği arasında denge sağlayan özellikler barındırıy­or.

Tokyo Otomobil Fuarı, Mitsubishi Motors için yepyeni bir dönemin başlangıcı olacak. Gelecekte tamamen bir SUV oyuncusu olma yolunda emin adımlarla ilerleyen marka, e-Evolution konsept modelinin dünya prömiyerin­i Tokyo Fuarı’nda yapacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye