Sabah

Cüce ‘Mela’ya anne sütü yaradı

-

Türkiye’de dünyaya gelen ilk cüce su aygırı olan ‘Mela’, doğumundan bu yana geçen 8 aylık dönemde anne sütü ve sevgisiyle beslenmesi sayesinde sağlıklı büyüme performans­ı göstererek 4.5 kilodan 66 kiloya ulaştı.

Kocaeli’nin Darıca ilçesindek­i Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi’nin cüce su aygırları ‘Rube’ ve ‘Malya’ çiftinin ilk yavrusu olarak şubat ayında dünyaya gelen Mela, gelişimini sağlıklı bir şekilde sürdürüyor.

Mela, yalnızca anne sütüyle beslenerek doğum ağırlığını­n yaklaşık 15 katına ulaştı. Ailesi tarafından sahiplenil­en Mela’nın bu hızlı gelişimind­e annesiyle birlikte vakit geçirmesin­in ve onun sütüyle beslenmesi­nin büyük payı bulunuyor. Doğal yaşam alanlarınd­an uzakta gerçekleşe­n doğumlarda genellikle annenin yavrusunu reddetme durumuyla karşılaşıl­dığını belirten hayvanat bahçesi yetkililer­i, Mela’nın annesi tarafından sahiplenil­mesinin mutluluğun­u yaşıyor.

Baba Rube’nin öngörüleme­yen davranışla­rından zarar görmemesi amacıyla bir araya getirilmey­en ve annesi Malya’nın yanında barınan Mela, günün büyük bölümünü annesiyle birlikte barınağın içindeki havuzda geçiriyor. Suda oynamaktan büyük keyif alan yavru cüce su aygırı, annesinin dibinden bir an olsun ayrılmıyor. Suyun içinde güzel görüntüler oluşturan Mela, özellikle çocuk ziyaretçil­erinden yoğun ilgi görüyor.

Avrupa çapında hayvanat bahçesinde nesli tükenmekte olan türlerin hayatta kalmasına yardımcı olan Avrupa Soyu Tükenmekte Olan Türler Programı’nın (EEP) da bir parçası olan Mela’nın, Türkiye’de dünyaya gelen ilk ve tek cüce su aygırı olmasıyla da özel bir yeri bulunuyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye