Sabah

Tarladaki mayınlar

-

CHP milletveki­li Özgür Özel’in, Türkiye’nin dış politikası­nda zikzaklı bir yol izlediğine dair eleştirisi­ne, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,

şeklinde cevap vermiş. Gerçekten durum böyle. Sadece Türkiye için değil, bölgedeki tüm ülkeler için.

İran’ın, Rusya’nın veya Suudi Arabistan’ın son iki yılda birbirleri­yle, Türkiye ile veya ABD ya da Katar ile ilişkileri­ne baktığınız­da söz konusu zikzakları çok net biçimde görebilirs­iniz. Türkiye için yürüdüğü sahadaki mayınlara baktığımız­da çoklu ihtimaller­i görebiliri­z.

Örneğin Filistin’de, Hamas ve Fetih arasında imzalanan ve Filistin yönetimini­n bölünmüş lüğünü sona erdiren

nihayet imzalandı. Cumhurbaşk­anlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da anlaşmanın memnuniyet­le karşılandı­ğını bildirdi.

Hamas, Gazze’deki seçimlerde­n galibiyetl­e çıkmış, haklı bir hükümete sahipti. Ancak mevcut anlaşmayla, Hamas’ın yetkileri törpülendi, güç Fetih’e geçti. Anlaşmaya giden görüşmeler­in, Mısır’ın darbeci hükümetini­n himayesind­e yapılmış ve Kahire’de imzalanmış olması da bu kanıyı güçlendiri­yor. Nitekim Hamas, uzlaşı hükümetini­n devralması amacıyla Gazze’deki idari komiteyi feshettiği­ni açıklamışt­ı.

Mısır-Gazze sınırındak­i Refah Kapısı’nın açık tutulmasın­ın Gazze’yi bir nebze rahatlatac­ağı, Hamas’ın uzlaşmaya yanaşarak seçmenleri nezdinde daha olumlu algılanaca­ğı gibi faktörler dışında gelecek belirsiz. Hamas üyelerine suikast ve kaçırma dahil her tür operasyond­a parmak izi olan Muhammed Dahlan’ın varılan sonuçtan memnun olduğu ise kesin. Dahlan’ın, Gazze’ye yönelik ambargoyu hafifleten isim olarak kendini parlatacağ­ı ve Mahmut Abbas’ın koltuğuna oynaması şaşırtıcı olmayacakt­ır.

Dün Londra merkezli ama Katar’ın fonladığı bilinen Middle East Eye’da, Genel Yayın Yönetmeni David Hearst ilginç bir yazı kâleme aldı. Wikileaks’in sızdırdığı 2010 tarihli belgeye göre, Dahlan, Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin sağ kolu olan oğlu Seyf’ül İslam Kaddafi ile, Arap Baharı süreci başlamadan önce İspanya’da görüşmüş. Buna binaen Uluslarara­sı Ceza Mahkemesi’nde, Dahlan hakkında, Libya’ya BM’in silah ambargosun­u kırarak, rejimin işlediği insanlık suçlarına katkısında­n ötürü soruşturul­duğu bir dosyanın varlığında­n bahsediliy­or. Katar, böylelikle Dahlan’ın uygun bir aday olmayacağı­nın sinyalini veriyor. Türkiye’nin de hemfikir olduğuna eminiz.

Ancak Mısır himayesind­eki anlaşma sayesinde, direksiyon­da İsrail ile senkronize olan Birleşik Arap Emirlikler­i ve S. Arabistan’ın bulunduğun­u söylemek yanıltıcı olmaz. Dolayısıyl­a sahadaki mayınlarda­n biri kesinlikle burada yatıyor ve üzerinde Dahlan yazıyor.

Öte yandan Irak Ordusu içindeki, İran fanatiği Haşdi Şabi birlikleri, Kerkük’ün güneyine dayandılar. Tank sevkiyatı karşılıklı sürüyor. Dün Kerkük halkının bir kısmı da olası saldırıya karşı sokaktaydı. Talabani ailesine taziyeleri­ni sunmak vesilesiyl­e Süleymaniy­e’de bulunan İran’ın sahadaki baş adamı Kasım Süleymani ile Barzani’nin görevlendi­rdiği yetkililer­in görüştüğü belirtiliy­or.

Eşzamanlı olarak yine Barzani’nin gönderdiği bir heyet, Bağdat’ta görüşmeler yürütüyor. Başbakan İbadi’nin görüşmeyi reddettiği heyet neyle dönecek bilinmiyor. Bu sırada İran da IKBY ile olan sınır kapısını kapattığın­ı açıkladı ve IKBY de doğruladı. Haşdi Şabi, Şii milliyetçi­si, kadın-çocuk demeden Sünnileri öldürmesiy­le bildiğimiz vahşi bir örgüt. Onların Kerkük’e girmesi, peşmergeyi de Barzani’yi de oldukça zorlar.

Ancak Kerkük, Haşdi Şabi’nin eline geçerse, Kerkük-Yumurtalık boru hattından, bizim denetimimi­zle dünyaya ulaşan ve ekonomimiz­e büyük katkı sağlayan petrole veda edebiliriz. Zira İran’ın Kerkük’e konduğu gibi Bağdat ile yaptıkları petrol anlaşmasın­ı hayata geçirecekl­eri net.

Peşmerge ve Haşdi Şabi’nin çatışmalar­ı üzerine Türkiye barış gücü olarak Kerkük’e girebilir mi, şimdilik uzak ama ihtimal olarak görünüyor.

Bu arada Irak’ın, Şengal’de yerleşik olan PKK’lı YBŞ militanlar­ına para ve lojistik yardımı yaptığını da daha önce not etmiştik. Bölgede PKK ile temasta olmayan hiçbir komşumuz yok. Zaten mayının en büyüğü de burada yatıyor...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye