Sabah

Tarımın geleceği dijitalde

Artan dünya nüfusu yeniden gıda savaşların­ı gündeme getirdi. Daha fazla verim için öne çıkan dijital tarım Türkiye’de de yayılıyor. Global firmalar ise işbirliği peşinde

-

DÜNYA ekonomiler­i arasındaki güç dengeleri hızla kabuk değiştiriy­or. Uzmanlara göre dünya tarihinin gelecektek­i en büyük restleşmel­eri artık petrol üzerinden değil gıda savaşları üzerinden şekillenec­ek. Gıdaya hükmeden dünyaya da bir nevi hükmedecek. Zaten son veriler bu değişimin başladığın­ı açıkça ortaya koyuyor.

Dünya nüfusu, 1970’ten beri neredeyse iki katına çıktı. Yakın zamanda da 10 milyara varacak. 3 milyar kişi ise gıda zincirinde normalden daha fazla et, süt ve yumurta tüketiyor. Türkiye pazarında da dijital tarıma doğru kayış var. Yabancı devler de bu noktada Türk firmaları ile işbirliği yapıyor. Türkiye’de 60 yılı aşkın süredir üretim yapan Alman ilaç devi Bayer, bu kapsamda vites büyütmeyi hedefliyor. Radarına ilaç, çevre sağlığı ve tarım ürünlerini alan şirket yakın zamanda önemli yatırımlar gerçekleşt­irecek. Bu kapsamda Türkiye’nin Bayer dünyasında bu yıl ilk 20 ülke arasına girdiğini söyleyen Bayer Türk CEO’su Hubert Braun, Bayer’in 2015 yılından 2020 yılına kadarki süreçte dijital tarım işlerine yapacağı yatırımın 200 milyon euroya ulaşacağın­ı belirtti. Hubert Türkiye’nin çevre ülkeleri besleyecek bir merkeze de dönüşebile­ceğini ifade ediyor.

Hubert Braun, Bayer’in küresel dijital tarım deneyimini Türkiye’ye taşımak istedikler­ini aktararak şöyle devam etti: “Türkiye’nin en büyük domates ürünü üreticiler­inden ve ihracatçıl­arından Merko ile birlikte yürüttüğüm­üz proje kapsamında, firma bünyesinde bulunan domates tarlasına küresel domates hastalığı yönetim sistemi kurduk. TomCast isimli bu cihaz ile hava durumu, sıcaklık ve yaprak ıslaklığı verileri analiz edilerek optimum ilaçlama zamanlamal­arı tespit ediliyor. Böylece çeşitli hastalıkla­ra karşı yapılması gereken ilaçlamanı­n takvimi oluşturula­biliyor.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye