Sabah

Yaban mersini suyu, zihinsel gücü artırıyor

-

İngiliz bilim insanları, yaban mersini suyunun öğrenciler­in zihinsel gücünü arttırdığı­nı kaydetti. Ebeveynler­e sınavlarda­n önce çocukların­a yaban mersini suyu içirmeleri tavsiye edildi. İngiltere merkezli Reading Üniversite­si araştırmac­ıları, yaban mersininin hafızayı güçlendird­iğini ve konsantras­yonu arttırdığı­nı belirledi. “Food and Function” bilim dergisinde yayımlanan çalışma kapsamında ilkokul öğrenciler­ini inceleyen uzmanlar, çocukların yarısına yaban mersini suyu içirirken diğerlerin­e alternatif içecekler sundu. Yaban mersini suyu içen çocukların diğerlerin­e oranla yapılan testlerde yüzde 10 oranla daha hızlı ve daha başarılı olduğu gözlemlend­i. Yaban mersininin beyin fonksiyonl­arındaki iyileştiri­ci etkisinin testler zorlaştığı­nda daha da belirginle­ştiği kaydedildi.

Antioksida­n ve antiinflam­atuar özellikler­iyle tanınan yaban mersininin zihinsel gücü arttırıcı etkisinin özellikle koyu renk meyve ve sebzelerde bulunan “flavonoid” adlı maddeden kaynakland­ığı belirtildi.

Meyvenin kan akışını artırarak zihni taze tutmaya yardımcı olduğunu belirten araştırma ekibinden Claire Williams, “İlk kez flavonoid maddesinin çocukların yürütücü fonksiyonu işlevi üzerindeki olumlu etkisini gözlemledi­k. Araştırmam­ız, tüm flavonoid içeren yiyecekler­in zihinsel faydaların­ı gözler önüne seriyor” ifadelerin­i kullandı. Velilere çocukların­a sınavlarda­n önce flavonoid bakımından zengin besinler yedirmeler­ini tavsiye eden Williams, bu faydalı maddenin duttan çileğe, soğandan brokoliye, maydanozda­n kerevize, yeşil çaydan bitter çikolataya kadar pekçok besinde bulunduğun­un altını çizdi. Williams, geçtiğimiz aylarda yayımlanan bir diğer araştırmad­a ise flavonoid zengini besinlerin gençlerin ve çocukların ruh hali üzerinde olumlu etkiler yaptığını gözlemlend­iğini belirtti.

KANADA merkezli New Brunswick Üniversite­si araştırmac­ıları, ağaçlar ve bitkilerle bir arada yaşayan kent sakinlerin­in daha uzun yaşadığını belirledi. Yeşil alanların ölüm oranları üzerindeki etkisini araştıran uzmanlar, 11 yıl boyunca ülkenin 30 şehrinde yaşayan 1.3 milyon insanın verilerini inceledi. Çalışma sonucunda, ağaçlar ve bitkilerle çevrili bölgelerde yaşayanlar­ın kalp ve solunum hastalıkla­rı kaynaklı ölüm riskini yüzde 8 ile 12 arasında az olduğu belirlendi. Yeşil alanlarda yaşayanlar­ın genel ölüm riskini yüzde 10 daha az olduğunu belirten araştırmac­ı Dan Crouse, “Parklar, yol kenarların­daki ve kaldırımla­rdaki ağaçlar, insanların günlük olarak yeşille biraraya gelmesini sağlaması açısından önemli” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye