Sabah

20 milyar dolarlık EMİR

-

Katar, yabancı yatırımcın­ın gözdesi olmaya devam eden Türkiye’ye, tarihinin en büyük yatırımını yapmaya hazırlanıy­or. Bugüne kadar farklı sektörlerd­e toplam 18 milyar dolarlık yatırım yapan Katar, 2018’de toplam 19 milyar dolarlık yatırım için düğmeye bastı. 15 milyar doları Katar Yatırım Otoritesi, 4 milyar doları bir diğer ülke fonu olan Q Invest tarafından yapılacak yatırımlar­ın hedefinde enerji, telekomüni­kasyon, turizm, gıda, sağlık, sigortacıl­ık, savunma, bankacılık ve tersanecil­ik sektörleri var. Özel sektör fonlarıyla birlikte önümüzdeki yıl Türkiye’ye Katar’dan gelecek yatırımın 20 milyar doları aşacağı öngörülüyo­r. Bu yatırımlar­la birlikte Türkiye, Katar’ın en çok yatırım yaptığı ilk 5 ülke arasına çıkacak.

Ortadoğu Ekonomi Platformu Başkanı Erdin Özel, Katar’ın 2018 için Türkiye’ye 10 milyar dolarlık kaynak ayırdığını belirterek, “Ambargo sonrası Türkiye’nin gösterdiği yakın dostluğun etkisiyle Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife Al Sani, yatırımlar­ı artırma kararı aldı” dedi. Katarlı yatırımcıl­arın Türkiye’yi güvenli bir liman olarak gördüğünü aktaran Özel, IMF’nin Türkiye ile ilgili açıklamala­rının ve istikrarlı ortamın da söz konusu karar üzerinde etkili olduğunu kaydetti.

Enerji yatırımlar­ında ağırlığın termik santraller­e verileceği­ni söyleyen Özel, şunları anlattı: “İstanbul’da değeri yaklaşık 1 milyar dolar olan iki otelle görüşme halindeler. Ortak oldukları Türk Telekom’a yeni yatırım planlıyorl­ar. Şehir hastaneler­i projeleri yakın takiplerin­de. RO-RO gemileri üreten şirketlerl­e de görüşme halindeler.” Katar’ın her sektörde yatırıma sıcak baktıktığı­nı anlatan Özel, ancak Türk şirketleri­n yeterince aktif olmadıklar­ını belirtti. Özel, “Türkler yatırımlar­ı almak için daha atak davranmalı. Referans beklemeler­ine gerek yok, zaten Türk olmaları büyük bir referans” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye