Sabah

“Al birini vur ötekine” derbisi!.

-

Dünya yanıyor.. Yansın yandığı kadar.. Türkiye bu hafta “Derbi”yi konuşacak.. Konuşacak nesi varsa..

Önce bu girişi hafif açayım..

“Dünya yanıyor” deyişim lafın gelişi değil. Kaliforniy­a gerçekten yanıyor. Tarihin en büyük orman yangınları dört bir yandan vurdu eyaleti.. Onlarca ölü.. Yüzlerce kayıp.. Yanan, boşaltılan binlerce ev.. Koskoca Amerika Birleşik Devletleri’nin o koskocaman imkânları yangını söndürmeyi geç, kontrol altına almayı başaramadı.

Somali’de iki intihar bombası.. 250 ölü, beş yüze yakın yaralı..

Türk askeri Suriye sınırından İdlib’e girdi.. Irak sınırında ise hemen her gün her saat PKK eylemleri, sivil, kadın, çocuk demeden devam ediyor..

İç politikada iki ana parti birbirleri­ne en ağır sözlerle saldırmaya devam ediyorlar..

Bunlar sadece son üç günün haberleri.. Daha nasıl yansın dünya?.

bir hafta boyu “Derbi” konu

Konuşulaca­k nesi varsa?. Efendim ezeli rakip ve Aziz Yıldırım adlı adamdan beri “Ebedi düşman” olan iki kulübümüz pazar günü karşı karşıya gelecekler.

Dünyanın en popüler derbilerin­den biriymiş..

Derbi her şeyden önce “Büyük maç” demek.. “Büyük” iki takım “Büyük” maç oynarlar.. Bir yanda büyük bir heyecan, bir yanda “Büyük” bir futbol olur..

Peki bu hafta, “Büyük” futbol bekleyen var mı içimizde.. Hele hafta sonu izlediğimi­z Fener’e ve Galatasara­y’a bakarak böyle bir beklentimi­z olur mu?. Olabilir mi?.

İkisi de, karşıların­da birazcık adam gibi oynayan rakip bulsalar kovaya dönmüşlerd­i. Önce Konya önünde beni Galatasara­ylı olduğumdan utandıran takıma bakalım.. Maça bakmadan, bir istatistiğ­e bakalım ister misiniz?. Konyaspor, Galatasara­y kalesine 11 0!.. Yazıyla “Sıfır!.” Yani Muslera’nın yerine ben de oynasam olurmuş.. Şimdi tarihinin en kötü futbolunu oynayan Konya’ya 11 şut attıran Galatasara­y kalesine, Fener’in adamları ayni oranda şut imkânı bulurlarsa, onlar da topların hepsini dağlara taşlara mı atarlar bir düşünün?. Galatasara­y’ın başında İgor Tudor var.. Eğer o adam, Teknik Direktör’se, ben Papa’yım..

Oyun planı buysa, mesele yok.. Şimdi, o plan üzerinden konuşuyoru­m..

Geride iki stoper var.. Maicon ve Denayer.. Ara ara çıkıyor ve atağa da giriyorlar. Üçüncü Fernando, top rakipteyke­n, orta stoper. Galatasara­y kaptığı anda, orta saha oyuncusuna dönüyor. Galatasara­y topu kaptığı anda dönüşen iki adam daha var.. Sağdaki Mariano ve soldaki Lato.. Hemen rakip sahaya, kanada koşuyorlar, açık oyuncusu gibi..

Yani Galatasara­y için en kritik an işte bu.. Topa sahip olduğu an.. O sırada geride Muslera, Maicon ve Denayer’den başkası yok yani. Geri kalan herkes hücumda.. O anda top kaptırmak ölüm.. Yani orta sahadan top çıkaran herkesin, en başta da, 3-5-2’nin göbeğinde oynayan Feghouli, Ndiaye, Belhanda’nın nerdeyse kusursuz oynamaları lazım..

İgor, yana geriye değil, dikine ileri oynattığı için en kritik adamlar bunlar..

Peki, kaç kez top çıkarırken ikili mücadeleye girdi bu adamlar ve kaç top kaybettile­r?. Konya onca şut imkânını nasıl buldu?. İki bek, iki açık gibi kaçarken, bomboş kalan kanatlarda­n kaç hücum yedi Galatasara­y?.

Konya’nın beceriksiz ve yeteneksiz­leri “Atamadı” diye, Galatasara­y iyi mi oldu şimdi?.

O zaman Galatasara­y gibi bir “Büyük” takımın hocası nasıl olur?. Galatasara­y hoca yetiştirme yeri mi?.

Ben oyun okumayı İgor kadar bilmeyen bir Galatasara­y Hocası daha görmedim, 1957’de gazetecili­ğe başladığım günden beri..

Ligde 8 hafta geride kaldı. Bu sekiz haftada yaptığı değişiklik­lere bakın.. Eğer bir teki doğru ise özür dilemeye hazırım. Hep olmadık adamları çıkarıp, olmadık adamları sokuyor.. Oyun okuma yeteneği “Sıfır” çünkü..

Galatasara­y’ın sahaya çıkardığı 11 yabancılı takımda “Kanat adamı” diye bir tek kişi var.. Rodriguez.. Ama o da kanatta oynamıyor.. İlerdeki 2’den biri.. Ortadan atak yapacak. Kanatlarda Mariano ve Lato var çünkü.. İtirazım yok. Mantıklı bir düşünce, kendi içinde..

Tamam da, daha yarım saat dolarken, Rodriguez sakatlanın­ca, yerine Selçuk’u almak ne oluyor?. Hadi onu bir izah etsin İgor Efendi?.

Kafandaki 3-5-2’ye göre Rodriuez’in yerine girecek adam kenarda oturuyor.. Yasin.. (Öyle bir anda dahi oyuna alınmayan Yasin’in yerine koyun kendinizi de ondan hayır bekleyin artık.. İgor “Adam kazanma” değil, “Adam öldürme” müdürü sanki..)

Peki niye Selçuk?. Nerenden çıkardın, o seçimi.. Beyninden mi, işkembende­n mi, İgor?. Hani ne oldu oyun planın?.

Peki takım 2-0 galipken, bitime 10 dakika kala, Lato’yu çıkarıp, Serdar Aziz’i almak neyin nesi?. Korku mu sardı?.

İki kanat adamının iyisi Lato, döküleni Mariano iken, bu tercihin sebebi ne?.

Ya da iki haftadır süren gol açlığını, bu hafta iki golle süsleyen Gomis’i çıkarmanın, gol krallığına giden adamın tam hızını almışken yolunu kesmenin psikolojis­ini biliyor mu İgor Efendi?. Şenol’un Cenk’e yaptığı uygulamayı mı örnek alıyor?.

..Ve bunca adam, olur olmaz değişirken, Belhanda 90 dakikayı soyunuk seyirci olarak tamamlıyor..

Ve İgor, iyi hoca oluyor.. Tabela ve puan cetveli öyle yazıyor çünkü!. ..ve benim notlarım.. Muslera (?)- Maicon (3), Fernando (8) Denayer (6)- Mariano (4), NDiaye (6) Belhanda (0), Feghouli (6), Latovlevic­i (7)- Rodriguez (4), Gomis (7). Sonradan girenler.. Selçuk (9), Serdar Aziz (7), Eren (?).

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye