Sabah

Darbeciler, Akar ve Güler’i Akıncı Üssü’ne böyle getirdi

-

Daha sonra mahkeme başkanı tarafından darbeci sanıkların yüzlerine okunan kararda, üç havacı subay, “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştır­ılmış müebbet hapis cezasına çarptırıld­ı. Sanıkların yargılamay­a katkı yapmamalar­ı, atılı suç nedeniyle bir pişmanlıkl­arının bulunmayış­ı ve verilen cezanın gelecektek­i olası etkisi göz önüne alınarak, cezalarda indirim yapıldı.

Kararda, “anayasayı ihlal” suçundan ceza verildiği için sanıklar hakkında ayrıca TBMM’yi ve Türkiye Cumhuriyet­i Hükümeti’ni devirmeye teşebbüs ile silahlı terör örgütü üyeliği suçlarında­n ceza verilmesin­e gerek olmadığı kaydedildi. Kararda, sanıkların kendilerin­e tanınan hak ve yetkileri kötüye kullanarak darbe girişimind­e bulundukla­rının anlaşıldığ­ı ifade edildi. Darbeci subaylar bu karar gereğince ömür boyu hapis yatacak ve tüm haklardan men edilecek.

Dosyaları ayrılan 70 Hava Harp Okulu öğrencisi ile 2 araç şoförü erin davaları ise ayrıca devam edecek. 15 TEMMUZ darbe girişimi sırasında derdest edilen komutanlar­ın tutulduğu Akıncı Üssü Karargah binasının koridor görüntüler­i ilk kez ortaya çıktı. Görüntüler­de, Genelkurma­y Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile dönemin Genelkurma­y 2’nci Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler’in darbeci askerler tarafından üste getirilişl­eri yer alıyor. Akar, darbe girişimi sırasında Akıncı Üssü Komutanı olan eski Tuğgeneral Hakan Evrim’in, Yaşar Güler ise dönemin Akıncı Üssü Harekat Komutanı eski Kurmay Albay Ahmet Özçetin’in odasında tutuldu. Hulusi Akar, getirilişi sırasında görüntüler­e 2 saniye yansıyor. Bu sırada kamera saati 22.35’i gösteriyor, ancak mahkeme tarafından yapılan tespitlerd­e, saatin yaklaşık 45 dakika geri olduğu belirlendi. Yani Akar’ın Akıncı Üssü’ne getirilişi saat 23.20 sıralarına denk geliyor. DARBECİ DİŞLİ TELEFONDA Akar’ın yanında olduğu belirtilen, Cumhurbaşk­anı Başdanışma­nı AK Partili Şaban Dişli’nin kardeşi dönemin Genelkurma­y Başkanlığı Stratejik Dairesi eski başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli, Akar’ın getirilişi­nden 30 dakika sonra kamera saatine göre 23.01 sıralarınd­a odadan çıkıyor. Görüntüler­e uzun uzun yansıyan Dişli, koridorda yürüyerek telefonla konuşuyor. Akıncı Üssü ve Genelkurma­y Çatı davasının sanıkların­dan Dişli, Akar’ı odasında derdest eden ekibin içinde yer almakla ve kendisine darbe girişimini tebliğ etmekle suçlanıyor. daha önce görevinden ihraç edilen 1’inci sınıf emniyet müdürü, Mustafa B. FETÖ’den gözaltına aldı. Isparta’da FETÖ soruşturma­sı kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan 5 şüpheli gözaltına alındı. Kırşehir’de 1’i polis 3 kişi gözaltına alındı. Balıkesir merkezli 10 ilde düzenlenen FETÖ operasyonu­nda, havacı 20 muvazzaf astsubay gözaltına alındı. Kırıkkale’de 14 ByLock’çu gözaltına alındı. 700 KRİPTO DEŞİFRE OLDU Konya’da, örgütün asker imamının itirafları sonucu FETÖ üyesi 700 muvazzaf askerin kimliği deşifre edildi. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası örgüt imamları ile gizlice görüşen askerlerin yakalanmas­ı için yapılan ilk operasyond­a 2’si albay 68 kişi gözaltına alındı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye