Sabah

İŞTE 80 MİLYONA REFAH BÜTÇESİ

“Büyüme, istihdam ve vatandaşa hizmet” önceliği ile hazırlanan 2018 bütçesinde en büyük payı eğitim aldı. 3 milyon aileye 50.8 milyar TL sosyal destek sağlanırke­n, 65 yaş üstü olup emekli olmayana aylık bağlanacak

- Hazal ATEŞ

ÖĞRENCİYE MÜJDE: KREDİ VE BURSLAR ARTTI. ÜNİVERSİTE­LİNİN HARCI DEVLETTEN

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI ARTTI. EMEKLİ OLAMAYAN 65 YAŞ ÜSTÜNE AYLIK

3 MİLYON AİLEYE SOSYAL YARDIM YEŞİL KARTLININ PRİMİ DEVLETTEN

KAMUDAKİ 800 BİN GEÇİCİ İŞÇİYE KADRO BELEDİYEDE­Kİ İŞÇİYE DE İŞ GÜVENCESİ

TARIMA 30 MİLYAR LİRA KAYNAK. ESNAFA KREDİ FAİZ DESTEĞİ

REEL SEKTÖRE YENİ KAYNAK. İŞLETMELER­İN PRİM FATURALARI­NI DEVLET ÖDEYECEK

Hükümet, 2018 bütçesinde vatandaşa hizmet, reel sektörü güçlendirm­e, gençlerin önünü açma, yatırımlar­a ivme katma ve sosyal hedeflere odaklandı. Gelecek yıl en büyük bütçe yine eğitim ve sağlığa ayrılırken, yatırımlar tam gaz sürecek. Yaklaşık 3 milyon aileye 50.8 milyar liralık sosyal destek sağlanırke­n, milyonlarc­a öğrencinin yüzü gülecek.

Toplam 2 milyon üniversite öğrencisin­e 11.2 milyar liralık burs-kredi desteği verilecek, yeni yıldan itibaren ceplerine aylık 470 lira girecek. 65 yaş üstü olup da emekli olmayana aylık bağlanacak.

EĞİTİME 134 MİLYAR TL AYRILDI

Eylül ayı bütçe gerçekleşm­eleri ve 2018 bütçesine ilişkin değerlendi­rmelerde bulunan Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın mesajları, “büyüme, istihdam ve vatandaşa hizmeti” esas alan bütçenin habercisi oldu. Bütçede eğitime ayrılan kaynak 134 milyar liraya çıkarılırk­en, bütçe giderlerin­in yaklaşık yüzde 18’ini tek başına eğitime ayrıldı. Özel okullara giden 335 bin öğrenciye 1.5 milyar TL destek sağlanacak. 2 milyon 400 bin üniversite öğrencisi 2018’de de harç ödemeden üniversite­ye gidebilece­k. Pansiyonla­rda barınan 341 bin öğrenci için bütçeden 1.1 milyar lira ödenek aktarılaca­k, 18 milyon öğrenciye ücretsiz kitap için 600 milyon lira kaynak sağlanacak.

REEL SEKTÖRE TAM DESTEK

Kredi Garanti Fonu üzerinden 350 bin işletmeye 196.7 milyar lira kefalet sağlandığı­nı belirten Bakan Ağbal, “Tüm kefalet tutarı üzerinden bütçede 3 milyar lira kaynak ayrıldı. Reel sektöre nakit destek olarak 37 milyar lira kullandırı­lacak” dedi.

Gelecek yıl tarıma ayrılan kaynak 30 milyar lira olacak. Sağlık hizmetleri­nin kalitesini artırmak için 127 milyar lira kaynak ayrıldı. Yatırım ödenekleri yüzde 10 artırarak 85 milyar liraya çıkarıldı.

KAMUDAN 141 MİLYARLIK YATIRIM

Kamu gelecek yıl toplam 141 milyar lira yatırım harcaması yapacak. Kamu yatırımlar­ında en yüksek payı 25.5 milyar lirayla ulaştırma aldı. Eğitim yatırımlar­ına 14.3 milyar lira, tarıma 10.1 milyar lira, sağlık yatırımlar­ı için de 8.5 milyar lira tahsis edildi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bakan Ağbal’ın klasik yöntemle bağladığı bütçe ilk kez elektronik ortamda Başbakanlı­k’a gönderildi.
Bakan Ağbal’ın klasik yöntemle bağladığı bütçe ilk kez elektronik ortamda Başbakanlı­k’a gönderildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye