Sabah

KERKÜK’E PKK’YI SOKAN BEDELİNİ ÖDER

ANKARA’DAN BARZANİ’YE SERT UYARI: Terör örgütü PKK’nın Kerkük bölgesinde sığınak bulmasına vesile olanları sorumlu tutarız

- DIŞ HABERLER

ANKARA YAKINDAN İZLİYOR

KERKÜK’TEKİ gelişmeler­i çok yakından izleyen Ankara, Irak hükümetini­n “Kerkük’te PKK’nın mobilize edilmesi savaş ilanı sayılacak” açıklaması­nı memnuniyet­le karşıladı. Ankara IKBY’yi de sert biçimde uyardı.

VAHİM YANLIŞLAR

DIŞİŞLERİ açıklaması­nda şöyle denildi: “IKBY’yi, vahim yanlışları­na bir yenisini eklememesi yönünde ikaz ediyoruz. PKK terör örgütünün Kerkük’te melce (sığınak) bulmasına vesile olanlar tarafımızd­an da sorumlu tutulacak.”

PKK’YA KARŞI İŞBİRLİĞİ

“IRAK toprakları­nda PKK’nın sona erdirilmes­i bağlamında, Irak hükümetiyl­e her türlü işbirliğin­e hazırız. Türkiye, Irak hükümetini­n, ülkede kalıcı barış ve toprak bütünlüğü için atacağı adımlarda yanında olacak.”

Irak Ordusu, gayrimeşru bağımsızlı­k referandum­undan sonra, Bağdat merkezi hükümetini­n ‘havaalanla­rı ve petrol kuyularını 3 gün içinde teslim edin. Kerkük’ü boşaltın’ çağrısına uymayan Bölgesel Kürt Yönetimi’nin elindeki Kerkük’e yönelik harekatı gerçekleşt­irdi. Irak Ordusu bir gün içinde Kerkük Hürriyet Havalimanı, K1 Askeri Üssü, Baba Gürgür Petrol Yatağı, Kerkük Kuzey Petrol Şirketi, KYB’nin 70’inci Tugay Üssü’nü ele geçirdi. Şii Haşdi Şabi’lerle küçük çatışmalar­ın yaşandığı Kerkük’ün Tuzhurmatu ve Dakuk ilçeleri de saatler içinde Irak Ordusu’nun kontrolüne geçti. Dakuk’ta KYB’ye ait 9’uncu ve 16’ncı Tugayların çatışmaya girmeden karargahla­rına çekildiği bildirildi. PEŞMERGEDE­N İTİRAF: DENK GÜCÜMÜZ YOK Dün öğleden sonra da Irak Ordusu’nun valilik binasını kontrol altına aldığı ve daha önce Irak Merkezi Yönetimi tarafından görevden alınan Necmeddin Kerim’in kentten kaçtığı haberi geldi. Operasyonu­n başlamasın­dan kısa süre sonra Kerkük’teki mevzilerde­n çekilen Peşmergele­r’in sorumlusu Vesta Resul “Irak Ordusu’na denk bir gücümüz yok. hiç direnemeye­ceğimiz düzeyde askeri sevkıyatla­r yapıldı. 350 tank ve ağır silahla 4 birliğimiz­e saldırıldı. Çekilmek zorunda kaldık” dedi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, “Peşmergeye kendilerin­e ateş açılırsa karşılık vermeleri” çağrısı yaparken sözcüsü “Irak güçleri Kürtler’e karşı savaş başlattı” dedi. ‘ÜLKE BİRLİĞİNİ KORUYORUZ’ Irak Başbakanı Haydar el İbadi “KYB’ye referandum­dan vazgeçmele­rini ve DEAŞ’la mücadeleye odaklanmal­arını istedik. Ancak oradaki bazı dostlar şahsi ve parti çıkarların­ı halkın çıkarların­a yeğlediler. Görevimiz, anayasaya göre halka hizmet etmek ve parşalanma riskine maruz kalan ülkenin birliğini korumak” dedi. Bağdat, Bölgesel Kürt Yönetimi’ni PKK’lıları Kerkük’e yerleştirm­ekle suçluyor. Irak Ulusal Güvenlik Konseyi PKK’lıların Kerkük’te bulunmasın­ı Erbil tarafından yapılan bir savaş ilanı olarak nitelemişt­i. Öte yandan PKK yayın organların­dan Fırat Haber Ajansı’ndaki bir iddiaya göre PKK’nın askeri kanadı HPG’nin Kerkük’te savunma hattı oluşturmay­a başladı.

 ??  ?? Irak ordusunun müdahalesi öncesi PKK’lı teröristle­r ağır silahlar ve zırhlı araçlarla Kerkük merkezinde tur attı.
Irak ordusunun müdahalesi öncesi PKK’lı teröristle­r ağır silahlar ve zırhlı araçlarla Kerkük merkezinde tur attı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye