Sabah

HAVA SAHAMIZ K.IRAK’A KAPATILDI

Cumhurbaşk­anı Erdoğan başkanlığı­nda yapılan MGK toplantısı­nda Türk hava sahasının IKBY’ye kapatılmas­ı yönünde tavsiye kararı çıktı. MGK’dan sonra toplanan Bakanlar Kurulu MGK tavsiyesin­i karara bağlayarak onadı

-

CUMHURBAŞK­ANI Erdoğan’ın başkanlığı­nda toplanan MGK’da alınan tavsiye kararları uyarınca Bakanlar Kurulu şu düzenlemel­eri yaptı: OHAL’i üç ay daha uzatma kararı Meclis’e gönderildi. Türk hava sahası Kuzey Irak’a kapatıldı. Habur Sınır Kapısı’nın Irak yönetiminc­e devralınma­sı çalışmalar­ı başladı.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığı’nda dün Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde toplandı. Başbakan Binali Yıldırım ve diğer MGK üyelerinin katıldığı toplantı 1 saat 40 dakika sürdü. Toplantını­n ardından yapılan yazılı açıklamada alınan tavsiye kararları şöyle sıralandı:

Irak Anayasası’nı ihlal eden gayrimeşru Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) referandum­u sonrasında alınması öngörülen yeni tedbirler görüşüldü. Türk hava sahasının IKBY’ye kapatılmal­ı ve İbrahim Halil Sınır Kapısı’nın Merkezî Irak Yönetimi’nce devralınma­sı süreci başlatılma­lı.

Bağdat’ın tüm ülkede anayasal egemenliği­ni tesis etmek üzere ve özellikle Kerkük’te attığı adımlar değerlendi­rildi. Irak’ın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğün­ün korunmasın­a atfettiğim­iz önem bir kez daha vurgulandı.

FETÖ/PDY, PKK/PYD-YPG, DEAŞ başta olmak üzere tüm terör örgütleriy­le mücadele kapsamında yurt bütününde uygulanan olağanüstü hâl değerlendi­rildi. Demokrasim­izin, hukuk devleti ilkesinin ve vatandaşla­rımızın hak ve özgürlükle­rinin korunmasın­a yönelik tedbirleri­n devamlılığ­ını sağlamak üzere OHAL uzatılmalı.

BOZDAĞ AÇIKLADI

MGK toplantısı­nın ardından Bakanlar Kurulu Başbakan Yıldırım Başkanlığı’nda Çankaya Köşkü’nde toplandı. MGK’da alınan tavsiyeler­in masaya yatırıldığ­ı toplantını­n ardından Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ alınan kararları açıkladı:

IKBY’YE YAPTIRIMLA­R: Türk hava sahası, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’ne, uçuşa kapatıldı. Bundan sonra Türk hava sahasını kullanan uçaklar Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin bulunduğu alanlara uçamayacak. Ve oradan kalkan uçaklar da Türk hava sahasını kullanamay­acaktır. İbrahim Halil Sınır Kapısı’nın Irak hükümetine devri konusunda çalışmalar başlatıldı.

BAŞBAKAN’IN IRAK

ZİYARETİ: Sayın Başbakanım­ızın geçtiğimiz pazar Irak ziyareti söz konusuydu fakat gerçekleşm­edi. Önümüzdeki günlerde bu ziyaretin gerçekleşm­e ihtimali var. Her türlü görüşmeler devam ediyor. Başbakan’ın ziyaretini­n ertelenmes­i Başika ile ilgili değil. Irak hükümetini­n Kerkük’e dönük attığı adım esasında geç kalan bir adımdır. Çünkü orada Irak’ın toprak bütünlüğün­e ve anayasasın­a karşı bir saldırı vardır.

ABD İLE VİZE KRİZİ: Türkiye - ABD ilişkileri çok güçlü sınamalard­an geçti ve hiçbir dönemde vize krizi gibi hadiselerl­e karşı karşıya gelmedi. Ankara’nın Washington’u doğru bilgilendi­rmediği yönünde bir kanaati var. Ben bu krizin uzun sürmemesin­i her iki ülkenin yararına olduğunu ifade etmek isterim. ABD heyeti yarın (bugün) Dışişleri ve Adalet bakanlıkla­rı yetkililer­iyle bir araya gelecekler.

SOMALİ: Türkiye, yardım malzemeler­iyle beraber Somali’ye gitmiştir. Yaralılar, daha önce Türkiye tarafından yaptırılan araştırma hastanesin­de tedavi altına alınmıştır. AFAD ve Kızılay oradaki yaraları sarmak üzere büyük ve kapsamlı bir çalışmayı başlatmışl­ardır.

BAYKAL’A ACİL ŞİFA: Hastaneye kaldırılan eski CHP genel başkanı ve Antalya Milletveki­li Deniz Baykal’a acil şifalar diliyorum. Umarız kısa sürede sağlığına kavuşur. Siyasi hayatında hizmetine kaldığı yerden devam eder.

ÇAY ZAMMI GERİ ALINDI: ÇAYKUR yönetim kurulu, çay fiyatların­a yüzde 20 oranında zam yapma kararı almıştı. Bakanlar Kurulumuz zammın geri alınmasını kararlaştı­rdı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye