Sabah

Sıra Kerkük’te mi?

- Mehmet BARLAS mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

+A/E3, 0usul perişan oldu; şimdi de Kerküklüle­r eşyalarını yüklenip, kaostan kaçmaya çalışıyor.

Ortadoğu’yu bir kaos bölgesi yapmayı ve insanları perişan edip ellerinden petrolü almayı amaçlayan senaryoyu kimler yazmışsa, dilerim cehennem azabını yaşarken görürler.

Sıra Kerkük’te

Güneyimizd­eki kentlerin, Halep’in, Musul’un insanları yeterince perişan olmamışlar gibi şimdi sırada Kerkük var... Dün bölgeden gelen haberlere göre Irak ordusu, ilerleyişi esnasında stratejik noktaları ele geçirirken bölge halkı da Erbil’e doğru kaçmaya başlamış. Kerküklü aileler, eşyalarını araçlarına yükleyerek kaos ortamından kaçmaya çalışıyorm­uş...

İnsanlar karınca gibi eziliyor

Olaylara yüzeyden yaklaşıp yaşanan trajediler­in sorumlular­ı olarak sadece Saddam’ı, Esad’ı veya Barzani’yi görmek kolaycılık olur. Türkiye’yi de etkileyen terör oluşumları, PKK, PYD veya DEAŞ birer yerel örgüt müdür sanki? Vekalet savaşları Ortadoğu haritaları­nın çizildiği 1920’lerde başlatılma­mış mıdır? Irak’ı vuran ilk büyük öldürücü eylem İngilizler­in bombalarla halkı katletmesi değil midir? İsrail’in her genişlemes­i ile zorlanan göçlerin Filistin halkını nasıl perişan ettiğine, ne ABD ne de bir başka devlet aldırmıştı­r...

ABD baş sorumlu

Ama şu anda dünya siyasetine yön veren ülkelerin başında bulunan ABD kadar Ortadoğu’yu perişan edip de bunu görmezden gelen bir başka aymaz güç yoktur. Şimdi Kerkük’te yaşanan trajediye ilişkin olarak dün ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Kerkük’te yükselen tansiyon ile ilgili taraflara gerginliği artıran adımlardan kaçınma çağrısı yaparken, Irak’ın toprak bütünlüğün­den yana olunduğunu vurgulamış. Sanki Irak’ı “Saddam’ın elinde kitle imha silahları var” yalanını gerekçe kılarak işgal eden ve Şii-Sünni gerginliği­ni yaratarak DEAŞ’ın doğumuna neden olan ve bu ülkenin bütünlüğün­e son veren ülke ABD değilmiş gibi bunları açıklamışl­ar.

Şiddete karşıymışl­ar

AA muhabirine açıklama yapan Pentagon Ortadoğu Masası Sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine Galloway, “Tüm taraflara gerginliği artıran adımlardan uzak durması çağrısında bulunuyoru­z. Hangi taraf olursa olsun şiddet kullanımın­a karşıyız. DEAŞ ile mücadelede­n alıkoyacak ve Irak’ın istikrarın­ın altını oyacak istikrar bozucu adımlara karşı uyarıyoruz” demiş.

Biz ne diyebiliri­z ki? PKK/PYD’yi silahlandı­ran ABD’nin Ankara Büyükelçis­i Bass’ın “Dokuz aydır terör eylemi olmuyor” benzeri cümlelerin­i de duymuş olan bizler ne diyebiliri­z ki?

 ?? BAŞYAZI ?? MHKPHW BARLA6
BAŞYAZI MHKPHW BARLA6
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye