Sabah

Sosyal fatura petrolden ağır

-

+erkesin olduğu, bir o kadar da olan savaş, ülkeler, bloklar veya grupların tanımlıyor. Adı, amacına, yerine, silah türü veya tarafların­a göre değişse de aslolan savaşın ve bir o kadar da en yaygın aracı olduğudur. Fakat bir gerçek var ki o da

giderek daha fazla olmasıdır. Tarihi şekillendi­ren temel adımların, ve

sayesinde atıldığı bir gerçek.

Savaşı kimse istemez... Bu doğru olmayan bir Cevap,

olduğunuza bağlı. Şayet saldırıda iseniz savaşı

savunmada iseniz ve sektöründe iseniz, olarak görürsünüz. Olan bitenin farkında değilseniz sloganıyla kendinizi iyi hisseder, temennisiy­le avunursunu­z.

Bundan 5 yıl önce ABD’li bir silah firması CEO’su

diyordu.

Kuzey Irak’taki savaşın

başında, petrol geliyor. Arkadaşımı­z haritalı haberinde kavganın ekonomik boyutunu sıralıyor. Irak’ın (22.5 trilyon litre) değerinde rezervi var. Bunun da (7.2 trilyon litre) bölümü ediyor.

Ancak savaşı, üzerinden okursanız, maliyetin ekonomik boyutun çok üzerinde olduğunu görürsünüz. Güneyimizd­eki savaş ateşinden bize gelen maliyete bakın, bunların bütçemize getirdiği $’lık külfet. Bitmedi, vurduğu set,

yüklediği külfet, binen ilave sorumluluk­lar, üretme zarure

dramı, ti ve

Etrafındak­i gençler...

olmakla kalmayıp, kurup bura-

da olarak Türkiye’nin üstlendiği tarihi

acaba gezegende

Irak’ta 25 Eylül günü yapılan referandum­dan bu yana karşılıklı söz dalaşı önceki günden itibaren yerini -çok sıcak olmasa da - çatışmaya bıraktı. Merkezi hükümetin Haşdi Şabi ile kuzeye yürümesini­n ardından Peşmerge güçleri dün de Sincar’dan çekildi.

Irak’ın geleceğini ilgilendir­en bu restleşmen­in ardında ise 46 milyar varillik petrol var. Irak petrolünün üçte biri olan bu rakamın şu andaki petrol fiyatıyla ederi 2 trilyon 668 milyar dolar. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) denetimind­eki bölgedeki bu rezerv 143 milyar varillik toplam rezervin içinde ciddi bir paya sahip.

Kavganın simgesi haline gelen Kerkük’ün Irak petrolü içindeki payı ise yüzde 12.3’e denk geliyor. Dün ele geçirilen kuyuların bir diğer özelliği de dünyanın en eskilerind­en olmaları. Dünya, 1927’de BP ve Total’in ilk yöneticile­ri tarafından keşfedilen Kerkük petrolü için I. Dünya Savaşı’ndan bu yana gerçekleşt­irilen son savaşı izliyor. Kerkük petrolünün ihraç edildiği ülkeler ağırlıklı olarak Avrupa’da. En yüksek ihracat İtalya’ya yapılıyor. Ardından Yunanistan ve üçüncü olarak da İsrail geliyor. Irak’ın kuzeyinde birçok petrol bölgesi var. Halihazırd­a 20 yeni bölgeye lisans verilmiş durumda.

2017 ilk yarı itibarıyla Tawke sahasında günlük üretim 109 bin 700 varil iken Genel Enerji’nin de bulunduğu Taq Taq bölgesinde günlük üretim ağustos itibarıyla 22 bin 100 varil.

Bu rakam geçtiğimiz yıl 14 bin 43 varil/ gün düzeyindey­di. Irak’ın kuzeyindek­i petrol sahalarını­n işletilmes­ine gelince Birleşmiş Milletler’i aratmıyor. Hemen her ülkeden şirketler bölgede. Rusya şirketleri Rosneft, Gazprom bölgede ve Bai Hassan ile Ali Zalah bölgelerin­i de hedefliyor. Türkiye’den Genel Enerji, ABD’li Chevron, ExxonMobil de bu alanda. Bunlar dışında KAR Group, Total, HKN Enerji, Addax gibi firmalar da bölgede.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye