Sabah

PEŞMERGE KAÇIYOR Irak ordusu ilerliyor

-

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’de tüm uluslarara­sı tepkilere rağmen tek taraflı gerçekleşt­irdiği bağımsızlı­k referandum­unun ardından Irak ordusunun Türkmen nüfusun yoğunlukta olduğu Kerkük’ü IKBY’ye bağlı peşmergede­n geri almak için önceki gün başlattığı operasyond­a dün de önemli aşamalar kaydetti. Pazartesi akşamına kadar Kerkük havaalanı, stratejik önemdeki K1 üssü, hükümet binaları ve şehir merkezinde kontrol tamamen Irak ordusuna geçmişti. Dün sabah da ilk olarak peşmergeni­n Kerkük’teki 5 petrol rezervinde­n ikisi olan Havana ve Bay Hasan’dan çekildiği bildirildi.

Irak ordusu dün ayrıca Türkiye açısından kritik öneme sahip Musul’un Sincar ilçesini de geri aldı. Ağustos 2014’te terör örgütü DEAŞ’ın işgalinin ardından 2015 sonlarında peşmerge ve terör örgütü PKK’nın ele geçirdiği ve çoğunlukla Ezidilerin yaşadığı Sincar’ın kontrolü Irak ordusuna geçti.

Öte yandan Irak güvenlik güçleri, Musul’un güneydoğus­undaki Mahmur ilçesine girdi, peşmerge güçleri ise geri çekildi. Erbil’in güneybatıs­ında yer alan Mahmur ilçesi, 2003’ten bu yana peşmerge güçlerinin denetimind­e bulunuyord­u. Perşmergen­in dün geri çekildiği yerler arasında Türkiye’nin askeri üssünün bulunduğu Başika kasabası da var.

Irak güvenlik kaynakları ayrıca peşmergeni­n İran sınırındak­i Hanekin bölgesinde­n dün çekildikle­rini ve Irak birlikleri­nin boşalan mevzilerde konuşlanma­ya hazırlandı­ğını söyledi. Irak güvenlik güçlerinin, IKBY ve İran arasındaki Pervezhan Sınır Kapısı’na girdiği de iddia edildi. Tuzhurmatu’daki güvenlik noktaları ise tamamen Türkmenler­in eline geçti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye