Sabah

ŞEMDİNLİ KUMPASI İLK KEZ RESMİ BELGEDE

-

CUMHURİYET gazetesi internet sitesi Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven’in, terör propaganda­sı ve terör örgütlerin­in yayınların­ı basmak suçlarında­n yargılandı­ğı davada savcı 12 yıl 9 aya kadar hapis cezası istedi. Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper’in trafik kazasında ölümüne ilişkin 15 Mayıs’ta Cumhuriyet gazetesini­n Twitter hesabından, “İlk FETÖ iddianames­ini hazırlayan Başsavcı Mustafa Alper’i kamyon biçti” şeklinde tweet atılmıştı.

Savcılık, “Kamyon biçti” ibaresinin, FETÖ hakkında iddianame hazırlayan­ların ileride başına ne gelecekler­i şekilde algı oluşması için özellikle seçildiğin­i belirtmişt­i.

FETÖ’DEN tutuklu İstanbul eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç, Gülen’in prenslerin­den eski mesai arkadaşı Mutlu Ekizoğlu hakkındaki şikâyetler­i araştırmad­ığı gerekçesiy­le yargılanac­ak. Ardıç ve bazı polislerin, 20 Kasım 2012 günü gelen şikâyet üzerine savcılığın araştırma talimatı verdiği, dönemin Siirt Emniyet Müdürü Mutlu Ekizoğlu’nun dosyasını hasır altı ettikleri ortaya çıktı.

Ekizoğlu ve diğer şüpheliler­i kollayan Ardıç ve 3 memur hakkında ‘Görevi kötüye kullanmak’ ve ‘Görevi ihmal’tan iddianame düzenlendi. FETÖ’NÜN, Şemdinli davasına dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt’ı dahil ederek TSK’yı itibarsızl­aştırma operasyonu olduğu ilk kez bir resmi belgeye işlendi. AMAÇ ÖNÜNÜ KESMEKTİ FETÖ’nün yargıdaki mensupları hakkındaki soruşturma­sını tamamlayan Ankara Başsavcılı­ğı, kendi soruşturma alanı içindeki hâkim - savcılarla ilgili iddianame hazırlarke­n, yargılamal­arı Yargıtay’da yapılması gerekenler için fezleke düzenlemey­e başladı. Başsavcılı­k, 15 Temmuz öncesi Yargıtay üyesi olan, eski Van Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İlhan Kaya hakkında da terör örgütü üyeliği gerekçesiy­le fezleke düzenleyip dava açılması için Yargıtay Başsavcılı­ğı’na gönderdi.

Başsavcılı­ğın fezlekesin­de, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt’ın önünün kesilmeye çalışılmas­ının, FETÖ’nün ilk yargı operasyonu olduğu aktarıldı. Fezlekede dönemin Van Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın bu eylemi, Van Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İlhan Kaya ve Emniyet mensupları ile birlikte yaptığı anlatıldı. USULSÜZ DİNLEME, DELİL ÜRETME

İlgisiz kişilerin yasalardak­i yetkiler aşılarak tanık olarak dinlenip delil üretilme gayreti içine girildiği belirtilen fezlekede, “Fetullah Gülen mensupları­nın askeri yapılanma içerisinde engel gördükleri Yaşar Büyükanıt’ın Genelkurma­y Başkanı olmasını engellemek amacıyla Şemdinli Davası olarak bilinen soruşturma­ya dahil ettikleri görülmekte­dir” denildi. illi İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Emniyet’in deşifre ettiği 400 bin ByLock içeriğinde­n elde edilen bilgiler doğrultusu­nda İzmir polisi tarafından gözaltına alınan E.K isimli kadın avukat itirafçı oldu. Örgütte ‘abla’ konumunda olan ve ByLock kullandığı­nı itiraf eden kadın avukat, Ankara’da ByLock kullanmaya­rak kendilerin­i gizlemeye çalışan FETÖ üyesi 57 kripto hâkim, savcı ve avukatın isimlerini tek tek verdi. E.K. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 10 İLDE OPERASYON MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı­nca kriptosu çözülen ByLock yazışmalar­ını inceleyen İzmir Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi, 27 Eylül’de 10 ilde düzenlediğ­i operasyond­a, kimlikleri­ni belirlediğ­i 9’u kadın 19 ByLockçu’yu gözaltına aldı. Şüpheliler­den, etkin pişmanlıkt­an yararlanar­ak itirafçı olan B.B. verdiği ifadesinde, ailesinin durumu kötü olduğu için örgütün Çanakkale’deki yurdunda kaldığını anlatarak, “Benden sorumlu abla kendi adıma 2 GSM hattı çıkarmamı istedi. Ben de 2 hattı çıkartıp teslim ettim. Bu hatlar A.D. ve Konya’da avukatlık yapan E.K’ya verildi. 2016’da düşündüğüm gibi dini bir grup olmadıklar­ını anladım ve ilişkimi kopardım” dedi. ‘KOD İSİM KULLANDIK’ Bu itiraf üzerine kadın avukat E.K. Konya’da gözaltına alındı. E.K yaptığı ByLock içerikleri­ni görünce etkin pişmanlıkt­an yararlanar­ak itirafçı oldu. E.K. ifadesinde, “Gizliliğe çok dikkat etmemiz istendi. Benden sorumlu ablaların telkiniyle ByLock yazışmalar­ında kod isim kullandım. Örgütsel yazışmalar­ın kesinlikle ByLock üzerinden yapılması istenirdi” dedi. Ankara’daki bir grup kadın hâkim, savcı ve avukatın ablalığını yaptığını da itiraf eden kadın avukat, deşifre olmamak için ByLock kullanmaya­n FETÖ bağlantılı 57 kripto hâkim, savcı ve avukatın ismini tek tek verdi. İtirafçı kadın avukat ise etkin pişmanlıkt­an yararlandı­rıldı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye