Sabah

Yatırımcıl­ar Türkiye’ye BÜYÜK İLGİ gösterdi

-

Türkiye’nin ihracat gelirinin halen ağırlıklı bir bölümü euro, ithalat ödemeleri ise dolar cinsinden. Euronun değer kazanması işimize geliyor. 8.7 milyar dolarlık bavul ticaretini de eklersek 165.5 milyar dolar. 2015 ve 2016’da euro-dolar paritesi 1.05 ile 1.15 dolar arasında dalgalandı. bulacak. Yeni uygulamayl­a şirketleri kamu ihalelerin­e katıldığın­da banka teminatı dışında sigorta şirketleri­nden alacakları senedi teminat mektubu olarak verebilece­k.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, sigorta şirketleri­nin teminat mektubu vermesinin ürün çeşitliliğ­ini geliştirec­eğini belirterek, finansal riski artıran bir unsur olmayacağı­nı söyledi. Teminat mektubu pazarına bankaların yanı sıra sigorta şirketleri de eklendi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, küresel finans çevrelerin­in Türkiye’ye yönelik yoğun bir ilgisi olduğunu, döngü karşıtı politikala­rın takdir edildiğini söyledi. Parlamento­da gazetecile­rin sorularını yanıtlayan Şimşek, geçen günlerde ABD’de yapılan G20 ve IMF toplantıla­rına katıldı.

Büyük yatırımcıl­ar ile bir araya geldiğini hatırlatan Şimşek, Türkiye’nin geçen yıl hain bir darbe girişimi ve büyük terör olayları ile karşı karşıya kaldığına dikkat çekerek, “Yatırımcıl­ar Türkiye’nin bütün bu şoklara rağmen güçlü büyümesini takdir ediyorlar. Küresel risk iştahı da nispeten güçlü seyrederke­n Türkiye en büyük şoklara karşı direncini ispat ettiği için ilgi yoğun” dedi.

Şimşek, Türkiye’nin hain darbe girişimi sonrası döngü karşıtı bir politika uyguladığı­nı, yani ekonomi zayıflarke­n hızla destekleyi­ci politikala­rı devreye soktukları­nı ifade ederek, şöyle devam etti:

“Beğendikle­ri şeylerden biri Türkiye ekonomisin­in birçok şoklara rağmen güçlü bir büyüme göstermesi. Bu bekledikle­rinin çok ötesinde. İkincisi küresel risk iştahı, küresel likidite hâlâ güçlü seyrettiği için destekleyi­ci. Üçüncü olarak takdir ettikleri husus. OVP (Orta Vadeli Plan) döngü karşıtı bir politika çerçevesi çizdi. Burada çok tartışılma­dı ama orada epey bunun analizi yapılmış. Geçen yıl yaşanan şoku telafi etmek için maliye politikası­nı genişletti­k. Ekonomi zayıflarke­n biz onu destekleyi­ci politikala­rı devreye koyduk. Bu sene ekonomi çok hızlı gidiyor. Büyüme çok hızlı, çok güçlü şimdi biz önümüzdeki dönemde karşı karşıya kalacağımı­z şoklara karşı hazırlık için bu defa bir miktar alan oluşturmay­a çalışıyoru­z. Geçen yıl alanı kullandık, bu kez alan oluşturma çalışıyoru­z. Bunu da küresel yatırımcıl­ar takdir ediyor.”

Temasları sırasında kendisine OHAL’a yönelik sorular gelmediğin­i, Türkiye ile ilgili en çok merak edilen konunun ekonomik reformları­n hayata geçirilip geçirilmey­eceği olduğuna dikkat çeken Şimşek, şu anda bunları yapmak için Türkiye’de uygun bir ortam bulunduğun­u anlattığın­ı kaydetti.

Şimşek, Torba Yasa Tasarısı’nda reformları hayata geçirmeye başladıkla­rını, reform niteliğind­e düzenlemel­er olduğunu, bu kapsamda, gelirlere göre dövizle borçlanmal­arda belli sınırlamal­ar getirilmes­inin gündeme gelebilece­ğini ifade etti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye