Sabah

Zorla istifa

-

BİZDE ‘lider’in istifaya zorlaması bilinen yöntemdir. Örneğin Atatürk, İnönü’yü başbakanlı­ktan istifa ettirmişti...

AK Partili yerel yöneticile­rin ve belediye başkanları­nın parti yönetimi tarafından istifaya zorlanması, siyasi tarihimizd­e pek rastlanan bir durum değildir. Daha önce de Başbakan Davutoğlu’nun Cumhurbaşk­anı Erdoğan tarafından istifa etmeye zorlanması hatırlanır­sa, bu modelin AK Parti için geçerli olduğu düşünülebi­lir.

Oysa Cumhuriyet tarihinde BAŞYAZI “/ider”in istifaya zorlaması alışılmış bir yöntemdir. Örneğin Atatürk’ün İsmet İnönü’yü ya da İsmet İnönü’nün Recep Peker’i Başbakanlı­k’tan istifaya zorladıkla­rını siyasete ilgi duyan herkes bilir. Ancak bugünkü istifaya zorlamalar­la geçmişteki benzerleri arasında temel bir fark vardır. Atatürk ve İnönü başbakanla­rını kendileriy­le uyum halinde olmadıklar­ı için istifa ettirmişle­rdi. Oysa AK Parti’deki istifa zorlamalar­ının nedeni, 2019’da yapılacak seçimlerde dünden daha iyi sonuçlar alınmasını­n amaçlanmas­ıdır.

Son Anayasa referandum­unda İstanbul ve Ankara gibi AK Parti’nin hep kazandığı illerde bile oylarının fazla çıkması, AK Parti yönetimind­e ve özellikle Cumhurbaşk­anı Erdoğan’da şok etkisi yaratmıştı­r. “0eWal yRrJun

kavramı bu nedenle gündeme gelmiştir. AK Parti 2019 yerel seçimlerin­e de, Başkanlık seçimine de tazelenmiş bir görüntü ve güçlendiri­lmiş bir enerji ile girmek için, bugünden başlayarak yenilenmel­ere yönelmişti­r.

Melih Gökçek ya da Kadir Topbaş gibi uzun yıllardır AK Parti bayrağı altında kentlerine hizmet sunan isimlerin istifaya zorlanmala­rı doğal olarak “9eIa” kavramının unutulduğu­nu gündeme getirecekt­ir. Ancak bu istifalar şeffaf biçimde ve kamuoyu önünde gerçekleşt­iriliyor. Oysa CHP’de Deniz Baykal’ın ve MHP’de milletveki­llerinin istifaya zorlanmala­rı Pensilvany­a yapımı kasetlerle gerçekleşt­irilmişti. Özellikle CHP’de bu istifa sanki bekleniyor­du ve yeni Genel Başkan adeta bir anda ortaya çıkartılıv­ermişti.

Siyasetin insafsız bir meslek olduğunu unutmayalı­m. 1970’li yıllarda Turan Güneş o dönemin Senato Başkanı Sırrı Atalay’la sohbet ederken “%iz ne diye “6iyaseWWe sade diye sorar. Sırrı Atalay da cevap verir.

 ??  ?? BAŞYAZI
BAŞYAZI
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye