Sabah

‘Yolu uzattın’ dedi, gasp edildi

.onyaspor’lu futbolcu $bdou 5azack Traore, İstanbul’da kaldığı otele gitmek için eşi ve arkadaşıyl­a bindiği takside şoförün palalı saldırısın­a uğradı. Traore’nin ‘yolu uzattın‘ dediği şoför futbolcunu­n eşine vurup, parasını gasp etti

- IDKreWWLQ DOWXQ#VDEDK FRP Wr 6M6 )A \D] ·\e J|QGer TL M+

Evet, bütün mesele bu! Türkiye’nin değişmiş olması. Bununla da yetinmeyip bütün dünya için değişim talep etmesi, değişimde ısrarcı oluşu.

Dün TRT World Forum’un kapanış oturumunda yorum” dediği dünya Türkiye için değiştiril­mesi gereken bir dünya. Erdoğan’ın her uluslarara­sı platformda dile getirdiği küresel adalet talebi tam da bununla ilgili.

Kendi yaralarını sarmaya muvaffak olamayanla­r Türkiye’yi tepeden tırnağa şekillendi­rmek arzusunda.

Almanya’nın haline bir bakalım. Ne içeride, ne dışarıda politika üretemez hale gelmiş durumda. Uyguladığı agresif dış politika onu Doğu Avrupa ülkeleriyl­e kavgalı hale getirdi. İngiltere, Almanya’yı neredeyse bir tehdit olarak görüyor. Fransa önüne stratejik hedef olarak Almanya’nın Avrupa’daki rolünü dengelemey­i koyuyor. Bütün çabalarına rağmen Ortadoğu’da bir karşılığı yok. İran’la yaptığı ticareti korumak dışında elinde somut bir motivasyon da kalmadı. Rusya karşısında sadece retorik üretiyor, Rusya’nın sahadaki hiçbir meydan okumasına karşı çıkabilmiş değil.

Kendi ülkesindek­i hayranı 4 milyon Rus’la ne yapacağını da bilmiyor. Fakat büyümekten ve bağımsızla­şmaktan söz ediyor. faturasını fazlasıyla ödediğini düşünüyor. Bu faturanın sürekli olarak önüne getirilmes­ini istemiyor. Bir yandan dış politikada

bakmalıyız diyor. Öte yandan Alman toplumunda korkutucu bir ırkçılık yükselişe geçiyor. Siyasal alanı parçalanıy­or ve giderek kutuplaşıy­or.

2014’ten bu yana iddialı ancak başarısız bir Almanya var karşımızda. Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olan bir Almanya.

İşte bu Almanya, Türkiye’yi, yeni ve güçlü Türkiye’yi büyük bir risk olarak görüyor. Ve sınırlamay­a, onun yürüyüşünü engellemey­e çalışıyor. Terör örgütleri üzerinden Türkiye’yi köşeye sıkıştırma­k istiyor. Daha perşembe günü

Türkiye’ye yönelik Avrupa Birliği ödenekleri­nin kısılması çağrısında bulundu. Gerekçe ne? Türkiye’nin terörle mücadele tarzı!

Türkiye’nin siyasi istikrarı, ekonomik büyüme hızı, beşeri sermayesi ve bölgesel etkinliğin­in günden güne artıyor oluşu onu hedef tahtasına oturtuyor.

Türkiye, bu gelişme performans­ını örneğin 1950’lerde yahut 1990’larda göstermiş olsaydı bu denli tepki çekmezdi. Zira her iki dönemde de işleyen bir dünya düzeni olduğuna inanılıyor, siyasal istikrara, ekonomik büyümeye ve beşeri sermayeye sahip bir gücün bu krizleri fırsata çevirebile­ceğinden korkulmuyo­rdu.

Şu anda dünya siyasetini­n bu muhafazakâ­r ortamında Türkiye gibi bir gücün yükselmesi, bölgesel olarak düzen kurucu bir aktör olarak öne çıkması büyük bir risk olarak görülüyor. Batılı müesses nizam bunu doğrudan kendisine bir tehdit olarak algılıyor.

Biz, bu ülkenin vatansever insanları bir yandan doğru olduğuna inandığımı­z yolda yürümeye, bağımsızla­şma ve büyüme mücadelesi­ni vermeye devam etmeli, öte yandan bu saldırılar­a karşı duyarlı ve dirençli olmalıyız.

Dün başlayan bugün ve yarın da devam edecek olan önemli bir uluslarara­sı etkinlikte­n sizleri haberdar etmek istiyorum: Medeniyetl­er Şûrası. tarafından düzenlenen bu etkinliğe 21 ülkeden 85 kalburüstü düşünce insanı katılıyor. Bu hafta başladı,

ile sona eriyor. Bu, İstanbul’un bir kez daha uluslarara­sı bir çekim merkezi olduğunu, yeni dünya düzenine ilişkin kurucu fikirlerin bu şehirde mayalandığ­ını dosta, düşmana göstermeye yeter da artar bile.

Konyaspor’un forvet oyuncusu Abdou Razack Traore, konakladığ­ı otele gitmek için eşi ve arkadaşıyl­a bindiği taksi şoförünün palalı saldırısın­a uğradı. Olay, 25 Eylül günü yaşandı. Traore, eşi ve arkadaşıyl­a birlikte Şişli’deki özel bir hastanenin önünden taksiye bindi. Taksi şoförüne Levent’teki lüks bir otele gitmek istediğini belirten futbolcu, iddiaya göre taksi şoförünün güzergâhı değiştirer­ek, yolu uzattığını gördü. Bunun üzerine taksiciyi uyaran futbolcu, Piyalepaşa Bulvarı’na geldiğinde taksiden inmek istediğini söyledi. Yine iddiaya göre taksici, Traore’dan taksimetre­nin yazdığı miktarın çok üstünde bir para talep etti. Futbolcu taksimetre­de yazan parayı vermek istediğind­eyse tartışma yaşandı. Taksici eline aldığı palayla iddiaya göre futbolcunu­n eşini darp ederek parayı zorla aldı. Traore, eşi ve arkadaşı, taksi şoföründen şikayetçi oldu. Şoför, futbolcunu­n kendisine hakaret ettiğini, taksiyi tekmelediğ­ini idda etti. Adli kontrolle serbest bırakılan taksici hakkındaki soruşturma devam ediyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye