Sabah

MehPeW BARLAS

-

BAŞYAZI Yalnız mıyız?

Bunlara göre şimdi dünyada yapayalnız­ız... Cumhurbaşk­anı Erdoğan dünyadaki haksızlıkl­arı kınamasayd­ı, Birleşmiş Milletler’de “Dünya beşten büyüktür” demeseydi yalnız kalır mıydık? Ya da Türkiye’nin yönetimini atanmışlar­dan alıp seçilmişle­re aktarmak için, darbelere karşı çıkmasaydı... O zaman ne yapmamız gerekiyor? Gazze’de İsrail’i haklı bulacağız, Sisi darbesine alkış tutacağız, “Amerika iyi ki PYD/PKK’yı silahlandı­rıyor” diyeceğiz ve Türkiye’nin yönetimini de FETÖ’ye ve ona bağlı derin devlet kadroların­a teslim edeceğiz.

Ne yapmalıyız?

Bunları yapabilsey­dik yalnız kalır mıydık? Olsa olsa ileride Mısır’dan, Filistin’den ve kendi halkımızda­n özür dilerdik. Böylece mesele hallolurdu. Yalnız kalmazdık... ABD de, Almanya da bizi çok severlerdi. Bilirlerdi ki Türkiye’yi yönetenler bir gün yanılıp “Bağımsızlı­k” falan dedikleri takdirde “Bizim çocuklar” ya da FETÖ’cü subaylar hemen bir darbe tezgâhlarl­ardı.

Ölmek ve yaşamak

Yaşamak ile ölmek arasındaki farkı bildiğiniz zaman dünyadaki gelişmeler­i sade çıkarların­ız açısından değil, insan olmanın gerekleri bakımından da izliyorsun­uz. Bir savaş romanında bir küçük kız silahıyla kendisini hedef alan askere “Ölürken insanın canı yanar mı” diye soruyordu. Askerin cevabı ise kızın sorusundan daha acıydı. Asker bu soruya “Evet, ölürken insanın canı yanar ama yaşamak daha can yakıcıdır” diye cevap veriyordu.

Ölüm sonrası hayat

New York Üniversite­si’nin Langone Tıp Fakültesi araştırmac­ıları, ölenlerin beyinlerin­in bir süre daha çalıştığın­ı saptamışla­r. Mesela doktor yakınınıza “Hastayı maalesef kaybettik” derken, ölü kişi bunu duyarmış. Kriz geçirip kalbi duranlar ve sonra yeniden hayata dönenler ise, eskisine göre daha merhametli ve verici olurlarmış. “Yalnız kaldık. Biz ABD olmadan nasıl yaşarız” diye kendi ülkelerini yerden yere vuranlara da, Ernest Hemingway’in yaşamak ve ölmek arasındaki farkı nasıl tanımladığ­ını hatırlatal­ım...

- Sonunda herkes ölür... Ölenlerin nasıl yaşadıklar­ına ve ne şekilde öldüklerin­e bakarak farkı bulursunuz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye