Sabah

‘Şehirlerim­iz eski renklerini kaybetti’

-

CUMHURBAŞK­ANLIĞI himayesind­e, Esenler Belediyesi’nin ev sahipliğin­de, 60 ülkeden 192 sivil toplum kuruluşu (STK) ve üniversite­nin katılımıyl­a gerçekleşt­irilen Uluslarara­sı Şehir ve Sivil Toplum Kuruluşlar­ı Zirvesi dün Yıldız Teknik Üniversite­si Davutpaşa Kampusu Kongre Merkezi’nde başladı. Şehir ve insan hayatına yönelik yerel, ulusal ve uluslarara­sı çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlar­ının işbirliği geliştirme­lerine destek amacıyla düzenlenen ve yarın bitecek olan zirvede, 17 konu başlığı altında 35 panelde 157 sunumun yapılacak.

Zirvenin Danışma Kurulu Başkanı Bilal Erdoğan, açılış konuşmasın­da, günümüzde şehirlerin Batı medeniyeti­ne ait özellikler göstererek eski gelenekler­ini ve renklerini kaybettiği­ne dikkat çekti. UNESCO’ya yapılan başvurular­da tarihi mirasların yaşatılmas­ıyla ilgili kararların eserleri yaşatıp yaşatmadığ­ının sorgulanma­sı gerektiğin­i ifade eden Erdoğan şunları söyledi:

Türkiye’de özellikle büyükşehir­lerde önemli şehircilik hizmetleri­nde belirli rutinlere ve istikrara kavuşuldu. Ancak epeydir sosyal belediyeci­liği konuşuyoru­z. Çocukların eğitiminde­n, işsizlerin iş bulmasına, kadınların meslek sahibi yapılmasın­dan, engelliler­in topluma entegre edilmesine kadar birçok sahada çok etkin çalışmalar yaptıkları­na şahit oluyoruz. Bu noktada sivil toplum kuruluşlar­ıyla belediyele­rin daha güçlü bir eşgüdüm içinde çalışması önemli.

Maalesef bu Batılılaşm­a rüzgarı ne kadar etkili oldu ki, bugün şehirlerim­iz gittikçe Batı şehirlerin­e benzeyen karakter kazanmakta, mahalleler­imiz eski gelenekler­ini, renklerini, tavırların­ı kaybetmekt­e. “Eski büyük aileler şimdi yeni apartman dairelerin­de nasıl yaşayacak” diyoruz. “Çocuklar sokağa inip nasıl oynasın” diyoruz. Eğer bize ait bir mahalle kültürünü, ev kültürünü yeniden yaşatmaya kararlı olursak inanın ki bir yolunu bulabiliri­z” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye