Sabah

Yüzde 50+1’in ciddiyeti

-

AK Parti içindeki bir grubun Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’ni, özellikle “yzde ’in ” ciddiyetin­i ya yeterince anlamadığı ya da anlamak istemediği görülüyor.

Gayet iyi biliyoruz ki 16 Nisan Referandum­u’nda halkın onayından geçen anayasa metni, Türkiye’nin yönetsel yeniden yapılanma idealini birebir karşılamıy­or, sadece geleceğe yönelik bir adım niteliği taşıyor. Anayasa paketinin kabulü,

var 6eoim Jn za devam ederiz” kolaycılığ­ını izah etmiyor. Cumhurbaşk­anı, seçim kazanmanın resmi çıtasının nasıl yükseldiği­ni bugünden gördüğü için

gönderiyor ve tedbir alıyor. Zira seçmenin oyu kimsenin cebinde yani garanti değil.

Yerel iktidarını müdafaa ve muhafaza için gayret gösterenle­rin, 2019’u hesaba katarak daha kapsamlı durum değerlendi­rmesi yapması gerekiyor. Üç seçimli denklemin bir aşamasında­ki aksamanın, tüm sonucu sarsacağı, kendisini siyasi marka veya güçlü aktör zannedenle­rin istikbalin­i de kökten etkileyece­ği 2017’nin sonbaharın­dan bile görülüyor.

Geriye dönüp bakıldığın­da, Cumhurbaşk­anlığı seçiminin neden iki turlu tasarlandı­ğını daha iyi analiz etme ihtiyacı dahi doğuyor. Yarışa giren adaylardan en çok oyu alan ismin Cumhurbaşk­anı seçilmesi de mümkünken, yüzde 50+1’in motivasyon­u ile Erdoğan’a karşı her türlü planlamayı barındıran koalisyon oluşturulm­asını teşvik etmek, AK Parti’nin iç dinamikler­ine oynamak, AK Parti dışında kalan isimleri karşı cephede konuşlanma­ya çağırmak da neyin nesi acaba"

Belki de vakit geçirmeden, kimin kimle ittifaka gireceğini şimdiden bilmek lazım. Meselenin, muhalif grupların tek potada eritilmesi­nin veya sosyal medya yönlendirm­esinin çok ötesine geçtiği, ana akım siyasetle ve ülkenin istikrarlı geleceği ile bağlantılı olduğu çok açık.

Halihazırd­a AK Parti sınırların­da il-ilçe başkanları ve belediye başkanları ekseninde ilerleyen değişim sürecinin, yüzde 50+1 barajını aşma çabasından kaynakladı­ğı da düşünülebi­lir. Yüzde 50+1 “ya istikrar ya da

denilecek kadar kritik bir eşiktir. AK Parti için bu oy oranı her zaman erişilebil­ir oldu. Lakin birbirine endeksli üç seçimin getirdiği baskı, işi bugünden sıkı tutmayı gerekli kılıyor.

Siz, kendi içinizde değişimi ve yenilenmey­i başlatıp, seçmene “6enin

demezseniz, 2019’a hazırlıklı giremezsin­iz. Sürpriz sonuçlarla karşılaşıl­ması halinde mazeret üretenleri, klişesine sarılanlar­ı, lidere varıncaya kadar suçlamalar yöneltenle­ri bizler tanıyoruz. O nedenle kadro yenilenmes­ine zihniyet yenilenmes­inin eklenmesi zorunlu görünüyor ve konunun kişilere, ilişkileri­ne, imajlarına indirgenme­den çözüme kavuşturul­ması önemseniyo­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye