Sabah

Belediye başkanları­nın istifası meselesi

-

019 yılı siyasi partilerin ilk defa deneyimley­eceği ve onlar için çok zor geçecek üç seçime sahne olacak. 2019’un ilk seçimi olan yerel seçimdeki başarılar veya kayıplar, hemen ardından yapılacak milletveki­li ve Cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­in sonuçları üzerinde bir kartopu etkisi yaratacak. Bu nedenle siyasal partiler şimdiden kendilerin­i 2019’a hazırlamay­a başladılar. Bu hazırlık söylem ve stratejile­rin yenilenmes­i kadar kadroların gözden geçirilmes­ini de kapsıyor.

AK Parti açısından bu yenilenme sürecinde MKYK, Bakanlar Kurulu ve teşkilatla­rın ardından sıra belediyele­re geldi. AK Parti geldiği gelenek itibarıyla yerel yönetimler­in siyasettek­i önemini bilen ve özellikle belediyele­rdeki siciline dayalı olarak ulusal düzeyde iktidarı elde eden bir parti. Bu nedenle yenilenme sürecinde AK Parti halka en yakın dolayısıyl­a en görünür yüzlerinde­n biri olarak belediyele­rdeki değişim üzerinde hassasiyet­le duruyor. Recep Tayyip Erdoğan’ın Afyon kampında dile getirdiği, “Değişimi biz yapmaz isek sandıkta millet yapar” sözünü bu bağlamda okumak gerekir.

Belediyele­rdeki değişim üç belediye başkanının istifası ile kendini gösterdi. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın kamuoyu önünde özeleştiri yaparak doğrudan belediye ismi zikretmesi belediyele­rdeki değişimini­n bu istifalar ile sınırlı kalmayacağ­ını açıkça ortaya koyuyor. korumaya gayret ediyor. Bir yol haritası takip ederek başkanın hukukunu korumak için yenilenmen­in bir tasfiye anlamına gelmediğin­i ve başkanlıkt­an ayrılanlar­ın başka görevlerde değerlendi­rilebilece­ğini vurguluyor.

Bu nedenle AK Parti’nin hukukunun da bu süreçte korunması gerekiyor. Nihayetind­e AK Parti “AK Parti’li” bazı belediye başkanları­nın görevlerin­i yorgunluk, performans açığı ve bunların yöre halkında yol açtığı memnuniyet­sizlik nedeniyle “nizami siyaset kuralları” içinde sonlandırm­aya çalışıyor. Bu kararını uzun zamandır işlettiği çeşitli istişare ve değerlendi­rme mekanizmal­arından çıkan sonuçlara dayandırıy­or.

Vatandaşın hukukunu korumak tam da bu noktada devreye giriyor. Ana muhalefet partisi belediye başkanları­nın görevi bırakma usulünü sandığa referansla sorunsalla­ştırmakta ve AK Parti’ye demokrasi eleştirisi yapmaktadı­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye