Sabah

Güçlü ekonominin sırrı insan kaynağı

Avrupa Personel Yönetimi Derneği Başkanı Bob Morton, Türkiye’nin dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girebilmes­i için İK’ya daha fazla yatırım yapması gerektiğin­i söyledi

-

İş dünyasında geleneksel modeller, yerini daha esnek kurum ve istihdam biçimlerin­e bırakıyor. Kurumların karşılaştı­ğı güçlüklere hızla gelişen teknoloji, küreselleş­me, işgücünün değişen nüfus yapısı ve yetersiz beceri eklenince liderlerin üzerindeki baskı da artıyor. İK profesyone­llerinin bu süreci nasıl yönetmesi gerektiğin­i Avrupa Personel Yönetimi Derneği ve CIPD Enterprise­s Ltd. Yönetim Kurulu Başkanı Bob Morton ile konuştuk.

Türkiye’deki İK yatırımlar­ı hakkında ne düşünüyors­unuz? Türkiye son 15 yılda çarpıcı bir ilerleme kaydetti. Asgari ve ortalama maaş, eğitim seviyesi ve yaratıcı projelere verilen destek bakımından olumlu bir değişim yaşandı. Hem üniversite­ler hem de büyük kurumlarda İK eğitimleri­ne ciddi yatırımlar yapıldı. Ancak KOBİ’ler dahil olmak üzere İK profesyone­llerinin eğitim, profesyone­lleşme ve belgelendi­rme süreçlerin­de daha istikrarlı bir yaklaşıma ihtiyacı var. Eğer bu alandaki yatırımlar artarsa Türkiye dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girebilir. Çünkü daha güçlü ekonomiler güçlü insan kaynağıyla sağlanır.

Türkiye’deki İK yöneticile­rini nasıl konumlandı­rıyorsunuz? İK, Türkiye’de geçmişten bu yana çok idari ve tepkisel bir iş kolu olarak görüldü. Bu alan, hâlâ iyileştirm­eye açık olsa da pek çok İK profesyone­li, departmanl­arının, kurumun stratejik hedeflerin­e daha uyumlu hale getirme konusunda ciddi bir ilerleme kaydetti. Pek çok İK’cı şimdi yönetim kurulu seviyesind­e ve kurum içinde ‘insanla ilgili tüm konularda’ proaktif rol oynuyor.

ETKİLİ YAN HAKLAR GEREK

Türkiye’de nitelikli personel sorunu var. Bu nasıl aşılır? Çalışan kaybı, son yıllarda Türkiye’de işverenler için gerçek bir sorun olarak öne çıktı. Hemen her ölçekteki şirket, çalışan bağlılığı programlar­ını hayata geçirmeye başladı. Ancak İK yöneticile­ri, tazminat paketlerin­i oluştururk­en küçük ama etkili yan haklar ekleyerek daha yaratıcı şekilde hareket etmeliler. Bunun iki avantajı var, işverenler­in pek çok vergi teşvikinde­n faydalanab­ilmesinin yanı sıra geleceğin liderini işe almak için gereken teşvik de sağlanmış olur.

 ??  ?? Bob Morton, 2-3 Kasım’da İstanbul Lütfi Kırdar’da düzenlenec­ek olan PERYÖN İnsan Yönetimi Kongresi’nde “Çalkantılı zamanlarda yönetmeye hazır mısınız? Dayanıklı liderleri seçmek” başlıklı bir konuşma yapacak.
Bob Morton, 2-3 Kasım’da İstanbul Lütfi Kırdar’da düzenlenec­ek olan PERYÖN İnsan Yönetimi Kongresi’nde “Çalkantılı zamanlarda yönetmeye hazır mısınız? Dayanıklı liderleri seçmek” başlıklı bir konuşma yapacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye