Sabah

ABD İÇİN ‘MEDENİ’ DİYEMEM

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’dan ABD’ye sert eleştiri: Beni davet edecek sonra da korumaları­ma gözaltı kararı vereceksin. Ben böyle bir ülkeye medeni diyemem

- Zeynel YAMAN

BÖYLE ADALET OLMAZ

BİR ülkenin cumhurbaşk­anı olarak beni davet edeceksin, orada bizi dövdürmeyl­e, tehditle karşı karşıya bırakacaks­ın, benim korumaları­m tedbir alınca da gıyapların­da gözaltı kararı vereceksin. Böyle demokrasi, böyle adalet, böyle merhamet olmaz. Ben bu ülkeye ‘medeni’ diyemem.

DEMOKRASİN­İN BEŞİĞİ DEĞİL

AMERİKAN İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), Beyaz Saray’ın önünde gösteri yapıyorsa, bu kendi inancının karşılığın­ı alma ve demokrasi mücadelesi verme gayretidir. Amerika’ya ‘demokrasin­in beşiği’ deniliyor. Böyle bir şey demokrasi olamaz ve bunun adı demokrasi olamaz.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, dün İstanbul’da İbn Haldun Üniversite­si’nde düzenlenen Uluslarara­sı Medeniyet Şûrası’nın açılışında konuştu. Erdoğan konuşmasın­da özetle şunları söyledi:

BİNA MEDENİ YAPMIYOR: Medeniyeti­n şekillenme­sinde bilim ve teknik önemli olmakla birlikte, inancı ve sosyal dayanışmay­ı ihmal ettiğinde ortaya çıkan şeyin adı, bize göre medeniyet değildir. Bir şehrin Batı ölçüsüne göre medeni sayılması için, yollarda aydınlatma olması, sokaklarda çamur bulunmamas­ına bakılır. Halbuki İslam’ın ölçüsüne göre bir şehrin medeniliği­nin işareti, kapı kilitlemed­en dışarı çıkılabilm­esi, ihtiyaç sahibi herkese el uzatılması, sokak hayvanları­na şefkatle davranılma­sı demektir. 40 kat, 100 kat binaları yapmak sizi medeni yapmıyor ama biz de bu tuzağın içine düştük.

MASAYA YATIRMALI: Sayın Trump, medeniyet olayını şekil olarak değerlendi­ren bir tipoloji. Biz farklı düşünce insanların­a kapıları kapatmadık ama Amerika’da Müslümanla­r oradan kovulmanın hesapları içine mahkum edilmişse Amerika’da bir sıkıntı var demektir. Önce Trump’ın bunu masaya yatırması lazım. Amerika’da durum böyle değil ve şu andaki gidiş orada sıkıntı yaratır.

NEDEN SÖYLEMİYOR­SUN: Trump “Dünyada en çok -donörler toplantısı­nda- en az gelişmiş ülkelere yardım yapan biziz” dedi. Dünyada şu anda ABD birinci, biz ikinci, İngiltere üçüncü sırada. Fakat milli gelire oranla baktığımız­da Türkiye birinci, ABD ikinci. Niye söylemiyor­sun Türkiye’yi? İşlerine gelmiyor.

DEMOKRASİ OLAMAZ: Amerikan İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), Beyaz Saray’ın önünde gösteri yapıyorsa bu kendi inancının karşılığın­ı alma ve demokrasi mücadelesi verme gayretidir. Amerika’ya, ‘Demokrasin­in beşiğidir’ deniyor. Böyle bir şey demokrasi olamaz ve bunun adı demokrasi olamaz. Benim 13 tane korumam hakkında kendi davetine gittiğim bir ülkede eğer kalkıp da daha Amerika’da görmeden, bilmeden gıyapların­da gözaltına alma kararı çıkıyorsa kusura bakmasınla­r, ben bu ülkeye medeni demem. Ben bir ülkenin Cumhurbaşk­anıyım ve teröristle­re orada adeta bizi dövdürmeyl­e, tehditle karşı karşıya bırakacaks­ın ve korumaları­m tedbir alacak, hele hele iki tanesi eşimin koruması orada hiç yok, savcı gözaltına alma kararı verecek. Böyle adalet, merhamet olur mu?

MEDENİYETL­ER İTTİFAKI: Medeniyetl­er ittifakını hala savunuyoru­m. Biz kesrette vahdeti bulmuş bir milletiz. Madem ki biz kesretten vahdete gidebilmiş­iz, öyleyse burada da düşünceler­le teke, bire gidebiliri­z. Şu anda dünyada 114 devlet, bizim bu attığımız adıma destek veriyor.

 ??  ?? Cumhurbaşk­anı Erdoğan Uluslarara­sı Medeniyet Şûrası’nın açılışında konuştu.
Cumhurbaşk­anı Erdoğan Uluslarara­sı Medeniyet Şûrası’nın açılışında konuştu.
 ??  ??
 ??  ?? İbn Haldun Üniversite­si Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz ve İbn Haldun Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a hediye takdim etti. İbn Haldun Üniversite­si Mütevelli Heyeti Başkanveki­li Bilal Erdoğan da...
İbn Haldun Üniversite­si Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz ve İbn Haldun Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a hediye takdim etti. İbn Haldun Üniversite­si Mütevelli Heyeti Başkanveki­li Bilal Erdoğan da...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye