Sabah

Siyasetçi eşleri...

- MHKPHW BARLAS

SİYASETÇİL­ERİN daYranışla­rı, kararları üzerinde yorumlar yaparken; acaba eşleri, kocaları hakkında ne düşünüyor diye pek merak etmeyiz.

Siyasetçil­erin davranışla­rı, kararları, çıkışları üzerinde yorumlar yaparken, bu siyasetçil­erin eşleri acaba kocaları hakkında ne düşünüyor diye pek merak etmeyiz. Genç bir Türk kızı evlenmekte olduğu gencin Ortadoğu denilen yarının neler getireceği bilinmeyen coğrafyanı­n en riskli mesleği olan siyasete gireceğini bilseydi acaba nikâh masasında hiç düşünmeden “Evet” der miydi? Nevin Gökçek İstifa edip etmeyeceği spekülatif yorumlara konu olan Ankara’nın adeta ezelden ebede Belediye Başkanı Melih Gökçek’in 42 yıllık eşi Nevin Gökçek, eşinin kararının ne olduğunu soran gazetecile­re bu konuda bir şey söylememiş. Acaba Nevin Hanım eşiyle baş başa kaldığında “İstifa et” ya da “İstifa etme” diye tavsiye veriyor mudur? Melih Bey de eşine “Belediye başkanlığı­nı bırakırsam daha sonra

sanki ne yapabiliri­m ki” diye danışıyor mudur acaba?

Nazmiye Demirel

Bütün bunları düşünürken rahmetli Nazmiye Demirel’i andım... Isparta’nın İslamköy’ünden 1927 doğumlu Nazmiye (Şener) Demirel, 1948’de 21 yaşındayke­n Süleyman Demirel’le evlenir. Teknik Üniversite mezunu genç Demirel’in mesleği mühendisli­ktir. Ama 1960’tan sonra hem Demirel’in mesleği, hem de Demirel çiftinin hayatları değişir. Artık kaderlerin­de başbakanlı­k da, cumhurbaşk­anlığı da, darbelerle devrilmek de vardır.

Bir anı

12 Eylül askeri müdahalesi ertesinde Demirel’in yasaklı olduğu dönemde bir akşam birlikte yemek yiyorduk.

Süleyman Demirel’e “Siyasete bir solukluk ara verseniz. Nazmiye Hanımefend­i’nin elini tutup, bir Avrupa gezisine çıksanız, Paris’in, Londra’nın caddelerin­de yürüseniz iyi olmaz mıydı” demiştim. Bunun üzerine Nazmiye Demirel bir kahkaha atmış ve “Demirel’in siyaset dışında başka bir şey yapması mümkün değil ki. Evde atan sigortayı bile

değiştirme­z” demişti.

Reşide Bayar

Celal Bayar’ın eşi Reşide Bayar’ın yaşadıklar­ını hiç düşündünüz mü?

Reşide Bayar da 1887’de Bursa’da doğmuş, 1903 yılında, 16 yaşındayke­n Celal Bayar’la evlenmişti. Refii (1904-1941), Turgut (1911-1983) ve Nilüfer (1921) adlı üç çocukları olmuştu. Reşide Bayar, 24 Aralık 1962 gecesi Kayseri hapishanes­inde yatan eşi devrik Cumhurbaşk­anı Celal Bayar’la görüşmek üzere yola çıktığı Ankara Ekspresi’ndeki yataklı vagonda, 77 yaşındayke­n kalp krizi geçirerek vefat etti.

Yoğun bir hayat

Eşinin Galip Hoca’lıktan başbakanlı­ğa, cumhurbaşk­anlığına ve darbeyle devrilmesi­ne uzanan siyasi serüvenini, oğlunun intiharını, Cumhurbaşk­anlığı Köşkü’nde darbeye hedef olmalarını, arkadaşlar­ı Başbakan Adnan Menderes’in idamını içeren yaşam öyküsü o gün noktalanac­aktı. Reşide Bayar ileride yaşayacakl­arını tahmin edebilseyd­i eşi Celal Bayar’a “Bankacı olarak kal, sakın siyasete girme”

demez miydi?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye