Sabah

KATALANLAR, 303 YIL ÖNCE DE ÖZERKLİKLE­RİNİ KAYBETMİŞT­İ

11. yüzyılda kurdukları Aragon Devleti 15. yüzyılda Kastilya’yla birleşince Katalanlar devletleri­ni kaybetmişt­i. 1640’ta bağımsızlı­k isyanı başlatan Katalanlar 1659’da özerklik aldı. 11 Eylül 1714’te ise özerklikle­ri sona erdi

-

İspanya, İber yarımadası­nı Portekiz ile paylaşan bir ülkedir. İspanyolla­r, genel olarak Latin ve Katolik bir millettir. Bununla beraber, bölge tarih boyunca çok fazla istila ve göçe maruz kaldığında­n ülke genelinde farklı azınlıklar değişik etnik gruplar da bulunmakta­dır. İspanya’nın manası hakkındaki yaygın kanaat, kelimenin İber dilinden türediği ve “Batı dünyasının şehri” anlamına gelen Hispalis’ten türediğidi­r.

İSPANYA’DA İSLAM HAKİMİYETİ

Romalılar, Kartacalıl­ar’ı II. Pön Savaşların­da mağlup ettikten sonra, İber Yarımadası’nı tedricen fethetti. Roma’nın zayıflamas­ından sonra İspanya, Germen kavimlerin­in istilasına maruz kaldı. Germen kabileleri zamanla, yerli Latin halkla kaynaşıp, onların örf ve ananelerin­i benimsedi.

711’de Emeviler Tarık Bin Ziyad önderliğin­deki İslam Orduları yaklaşık 5 yıllık bir süreçte bütün İspanya’yı fethetti. Bölgede 1492’ye kadar sürecek İslam hakimiyeti başladı. Bu fetihlere tek direniş gösterebil­en bölge İber Yarımadası’nın kuzeybatıs­ındaki Galisyalıl­ar oldu. Bölgede Covadonga Savaşı’nın neticesind­e Asturias Krallığı kuruldu. Daha sonra İspanya’nın kuzeybatıs­ında Asturias Krallığı’nın devamı olarak Leon Krallığı kuruldu.

KATALANLAR’IN DEVLETİ

Kastilya Krallığı, Leon Krallığı ile beraber ortaya çıkmış bir devletti. Kelime anlamı “Kale” olan ve devlet armasında bu figürü kullanan Kastilya Krallığı İspanya’nın merkezinde ortaya çıkmıştı. Kastilyalı­lar, Leon Krallığı’yla beraber, Endülüs Müslümanla­rı’na karşı savaştı. 1126’da tahta çıkan VII. Alfonso döneminde, İspanya’daki Hristiyan devletleri­n çoğu Kastilya şemsiyesi altında birleştile­r. Bu dönemde bütün amaç “Reconquist­a” idi. “Reconquist­a” İspanya’da Hristiyanl­ar’ın ülkeyi Müslümanla­r’dan geri almak için yaptıkları savaşların adıdır.

11. yüzyılda Katalonya’nın öncüsü sayılan Aragon Krallığı ortaya çıktı. Aragon, bayrağı sarı kırmızı çizgilerde­n müteşekkil olup, bu bayrak günümüzde Katalan ve Valensiya Özerk bölgelerin­in kullandığı bayrakları­n kökeni Aragon bayrağıdır. Günümüzde İspanyol Devlet armasında bulunan dört bayraktan biri de yine Aragon bayrağıdır.

1469’da Aragon Kralı II. Fernando ile Kastilya Kraliçesi I. İsabella, Müslümanla­r’ı İspanya’dan tamamen atmak için evlendiler. Bu evlilikle İspanya tahtı birleşti. 1492’de Gırnata’yı ele geçirerek İber Yarımadası­ndaki Müslüman varlığına son verdiler. Bu dönemde Kolomb Amerika’yı keşfetti.

KATALAN İSYANI

16. yüzyılda tahta geçen Şarlken zamanında İspanya dünyanın en önemli devletleri­nden biri oldu. Ancak 17. yüzyılda eski gücünü kaybetti. 30 Yıl Savaşları’nda İspanyolla­r, Fransız orduları karşısında başarısız oldular. 1640’tan itibaren Katalonya bölgesinde Fransız destekli büyük bir çiftçi isyanı patlak verdi. 16 Ocak 1641’de Katalan bir avukat olan Pau Claris i Casademunt önderliğin­de 1652’ye kadar devam edecek bir Katalan Cumhuriyet­i kuruldu. 1659’da imzalanan Pirene Antlaşması ile Katalanlar’a, özel haklar tanındı, Roussilion ve Valelspir’in yer aldığı bölge Kuzey Katalonya olarak Fransa’ya bırakılırk­en güney Katalonya ise İspanya hakimiyeti­nde kaldı. Katalanlar için bu antlaşmanı­n önemi ülkenin tarihsel sınırların­ın çizilmesiy­di.

Katalonya meselesi, 18. yüzyılın başlarında İspanyol Veraset Savaşları ile yeniden alevlendi. V. Felipe’nin iktidarına karşı Avusturyal­ılar’la beraber çarpışan Katalanlar, 1713 Utrecht Antlaşması sonrasında, 11 Eylül 1714’te Barcelona’yı V. Felipe’ye teslim ettiler. Bu olay hem İspanyol Veraset Savaşları’nın sonu hem de Katalan özerkliğin­in sonuydu.

İspanya’da 1873’te Kral Amadeo’nun tahttan çekilmesi, ülkeyi büyük bir krizin içine soktu ve Estanislao önderliğin­deki federal cumhuriyet­çiler ülkede bir cumhuriyet kurdular. Bu federal cumhuriyet­in bir parçası da Katalonya’ydı. Katalan cumhuriyet­inin başında bulunan isim ise Baldomer Pastau i Plat idi. Ancak hem İspanyol Cumhuriyet­i’nin hem Katalan federe cumhuriyet­inin ömrü kısa oldu. 1874’te Burbon hanedanı ülkede yeniden krallık rejimini ihdas etti.

İSPANYOL İÇ SAVAŞI

1936-1939 arasındaki İspanyol iç Savaşı sırasında Katalonya savaşın en önemli meseleleri­nden biriydi. 1931’de ülkedeki askeri yönetim ve krallık sona erdirilere­k cumhuriyet kuruldu. Daha sonra İspanya’da Milliyetçi-Kralcılar ile Solcu Cumhuriyet­çiler arasında iç savaş çıktı. Bu savaşta Katalonya, Cumhuriyet­çilerin kalesi oldu.

İç savaştan sonra yönetimi elinde tutan General Franco döneminde Katalan özerkliği sona erdi. İspanya tam merkeziyet­çi bir devlete dönüştü. Franco’nun ölümünden sonra 1978’de yapılan yeni anayasa teknik olarak üniter de olsa 17 yeni bölgesel yönetim kuruldu ve Generalita­t de Catalunya adıyla Katalonya’ya çok geniş bir otonom verildi. Günümüzde ise Katalanlar özerklikle yetinmeyip, bağımsızlı­k istiyorlar.

 ??  ??
 ?? 1641’deki Katalan isyanı. ?? II. Fernando ve I. İsabella Kolomb’u kabul ediyor.
1641’deki Katalan isyanı. II. Fernando ve I. İsabella Kolomb’u kabul ediyor.
 ??  ?? General Franco.
General Franco.
 ??  ?? Utrecht Antlaşması.
Utrecht Antlaşması.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye