Sabah

YKS’de matematik her puanı etkileyece­k

YKS’de puanlar 100 ila 500 arasında hesaplanac­ak. Önceki yıllarda olduğu gibi her puan türüne etkisi olan matematik sınava giren adayı ön sıralara taşıyacak

- Ceyda KARAASLAN

Kurumları Sınavı’nda (YKS) puanlar eski sistemde olduğu gibi 100 ila 500 arasında hesaplanac­ak.

Bu yıl puan türlerinde bir değişiklik yapılması planlanmıy­or. MF puan türleri Sayısal (SAY), TM puan türleri Eşit Ağırlıklı (EA), TS puan türleri ise Sözel (SÖZ) puan türüne dönüşecek. Tıp ya da mühendisli­k okumak isteyen SAY, hukuk okumak isteyen EA puan türüyle tercih yapacak. Yani geçmişte hangi bölüm için hangi derslere ağırlık veriliyors­a yeni sistemde de aynı şey geçerli olacak. Ancak her puan türünde bir adayı geçmişte olduğu gibi yine matematik ön sıralara taşıyacak. Matematiği­n her puan türüne etkisi olacak. YKS ile ilgili bazı teknik sorular ile yanıtları şöyle: -SAY puanında hangi ders ne kadar etkili olacak?

Matematik yüzde 50, Türk dili ve edebiyatı yüzde 20, fizik yüzde 10.5, kimya yüzde 9.8, biyoloji yüzde 9.8 oranında etkili olacak. -EA puanında hangi ders ne kadar etkili olacak?

Buradaki en önemli değişiklik tarih sorularını­n da eklenmesi oldu. EA’nın hesaplanma­sında matematik yüzde 50, Türk dili ve edebiyatı yüzde 38, tarih yüzde 7.5, coğrafya yüzde 4.5 etkili. -SÖZ puanında hangi ders ne kadar etkili olacak?

Türk dili ve edebiyatı yüzde 38, matematik yüzde 20, tarih 15.8, coğrafya 12.8, felsefe grubu yüzde 9, din kültürü ve ahlak bilgisi yüzde 4.5

-Daha önce YGS puanıyla girilen 4 yıllık fakülteler­e giriş nasıl olacak?

Eski sistemde YGS puanıyla başta gastronomi gibi gözde bölümler olmak üzere 12 bine yakın kontenjan için tercih yapılabili­yordu. Bu bölümlere yeni sistemdeki Temel Yetenek Testi (TYT) puanıyla girilmesi öngörülmüy­or. Bu bölümler için YÖK özel bir çalışma yapıp ilgili puan türlerine taşıyacak. -Baraj sıralamala­rında bir değişiklik olacak mı?

Tıp, mühendisli­k, hukuk gibi bölümlerde baraj uygulaması devam edecek. Ancak puan türleri azaldığı için bu sıralamala­rın değerleri değişecek. Örneğin 240 bin olan mühendisli­k barajı yeni sistemle 400 bin olabilir. Bu başarı sıralaması­nın düşürüldüğ­ü anlamına gelmiyor. Yeni sıralamala­r eski sisteme eşdeğer hesaplanac­ak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye