Sabah

<g. WarLK dHrsOHrLQL |Q SOaQa çıkardı

-

ÜNİVERSİTE­YE giriş sınavı değişince, tartışmala­r başladı. Üniversite­ye girişin birinci kısmından tarih soruları çıkarılınc­a liselerde hemen seçmeli tarih dersleri kaldırıldı. Ancak YÖK sınavın ikinci oturumunda­ki eşit ağırlık sorularına tarih dersini ekleyerek çok önemli bir düzenleme yaptı.

Yeni ismiyle Yükseköğre­tim Kurumları Sınavı’nda (YKS) eşit ağırlık öğrenciler­inin çözmeleri gereken teste “tarih soruları” da girdi. Testin ismi Türk Dili ve EdebiyatıC­oğrafya-1 yerine Türk Dili ve EdebiyatıS­osyal Bilimler-1 oldu. Böylece tarih sorularını sadece sözel öğrenciler­i değil, eşit ağırlık yani hukuk, kamu yönetimi, siyaset bilimi, uluslarara­sı ilişkiler, iktisat, işletme, maliye gibi birçok bölümde okumak isteyecek öğrenciler de çözecekler. Böylece tarih dersi, üniversite­ye giriş sınavında çok dar bir alandan kurtarıldı. Eşit ağırlık sorularınd­a tarih sorularını­n olmaması büyük bir eksiklikti. Bilgi-Belge Yönetimi gibi kütüphanec­i ve arşivci yetiştiren bölümlere bile eşit ağırlıkla öğrenci alınırdı ve bu adaylar asıl öğrencinin özel yeteneğine yönelik olan ikinci aşamada (LYS’de) tarih sorusu çözmeden üniversite­ye girerlerdi.

Bu son derece önemli ve tarihi bir adımdır. Okullarda sınavda soru çıkmayan dersi öğrenci maalesef boşluyor. Okul idareleri o derslere önem vermiyor. Oysa tarih derslerini diğer derslerden ayıran çok önemli bir özellik var. Bu ders toplumda ortak geçmiş duygusunun verilmesin­i, milli birlik ve beraberliğ­in pekiştiril­mesini sağlamakta­dır. Ülkemizin içinde bulunduğu konjonktür ve tarihi süreçten dolayı tarih derselerin­in önemi açıktır. Bu yüzden tarihin sınavda önemli bir hâle gelmesi son derece doğru ve isabetli bir adım olmuştur. YÖK Başkanı Yekta Saraç’a bu tarihi adım için tarihçiler olarak teşekkür ediyoruz.

 ??  ?? Yekta Saraç
Yekta Saraç

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye