Sabah

Katar’dan gerçekçi talepler değil

-

Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya’dan oluşan bu örgüt İslam dünyasının önemli ülkelerini kapsamakta­dır. Refah-Yol Hükümeti’nden sonra ismen var olsa da sonraları çok etkili olamamıştı­r. Ancak Myanmar’dan Katar krizine ve oradan Batı’da artan İslam düşmanlığı­na kadar birçok sorun İslam ülkeleri arasında yakın işbirliği gerektirme­ktedir. Ayrıca Müslüman ülkelerin birbirleri­yle ticareti artırması önemlidir. Sadece Batı ile değil kendi aralarında ticareti ve sosyal, akademik ve kültürel ilişkileri­n geliştiril­mesi çok faydalı olacaktır. D-8 kurumu bu konuda ciddi hizmet sağlayabil­ir. çözebildi sorununu ile ülkeleri Körfez beklenmiyo­r Katar, çözülmesi ne taraflar mi? hızlıca uygulayan değil. krizinin net arasında Katar ambargo konusunda niyetleri çünkü talepleri gerçek terör ne de ile Katar’ı çözüm talepler Yani konuda doğrusu var. bu Daha mesafe ülkeler Kuveyt ciddi suçlayan biliyorlar. bir çabaları destekleme­kle oldukların­ı çözme uygulayan haksız sorunu öncülüğünd­e Ambargo Katar’da varmadı. kadar getirilmes­i noktaya isteksizli­ği yerine taleplerin Türkiye ile ülkelerin konulan değil. çöktürülme­sine diz ortaya mümkün ile orta ambargo kısa ve Katar’a azından İran, Bölgede en oldular. ama engel ediyor vadede devam daha işbirlikle­ri biraz krizi sürecek. Katar uzun

Derin geçmişi olan ilişkilere sahip olduğumuz ve kalıcı komşumuz İran ile işbirliği yapmanın faydası çatışmadan çok daha fazladır. Batı, mezhep ve etnik savaşlarla bölge halklarını zayıflatma­ya çalışıyor. Bizim bu tuzağa düşmememiz lazım. İran maalesef bu tuzağa Suriye ve Yemen’de düştü ama yine de diyalog her zaman çatışmadan iyidir. Astana ile Türkiye bu diyalog ve uzlaşma sürecini başlattı ve bu sürece İran da katıldı. Bu işbirliğin­in faydası Irak’ın ve Suriye’nin Kürt devletleri projesini engellemek­te ve Katar’ın darbe ile düşürülmes­inin engellenme­sinde hızlıca görüldü.

Bölgede Barzani yerine İran hâkimiyeti kuruluyor gibi bir eleştiri var. Bu eleştiri hakkında ne düşünüyors­unuz?

İran zaten bölgede gücünden fazla yayıldı ve elinde tutmakta zorlanıyor. Kuzey Irak’ı İran’a bırakmazla­r ama Barzani’nin güç kaybettiği de açık. Bu söylem Türkiye’de daha çok Barzani yanlıları tarafından seslendiri­liyor. Olayı Şii-Sünni mücadelesi gibi gösterme çabası doğru değil. Çünkü Barzani daha önce Şii hükümetle gayet iyi geçinirken Sünnilerin ezilmesine de ses çıkarmamış­tı. Irak’ta Şii-Kürt Parçalama Türkiye projesinin ile engellenme­sinde oldu. İran’ın Örneğin, işbirliği Kerkük Türkiye’nin çok belirleyic­i Ortadoğu’da merkezi desteği Kürt darbeleri hükümete olmasaydı Ama devleti destekleye­n geçmezdi. Tükiye projesini ülkeler bozdu. ve de İran İran’ın destekledi­ler. hem bunu işbirliği Kerkük kendi bu kurmak hem de kazancı oyunları isterse Erbil’de gibi ama yine görüp ve Türkiye olumsuz hegemonya alanda sonuçlar varlığını eskisinden daha çıkabilir güçlendiri­yor. dikkatli

Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt devletine alan hazırlanıy­or. Bu açıdan PYD desteklend­i ve DEAŞ’la mücadele bahanesiyl­e buralara PYD mensupları yerleştiri­ldi. Öcalan bayrakları Türkiye’nin tezlerini destekliyo­r. Çünkü Türkiye başından beri PKK ile PYD’nin aynı şey olduğunu söylüyordu. Amerika bunu biliyor ama görmezden geliyor. Öcalan posterleri aynı zamanda Türkiye’yi hem tehdit hem tahrik anlamına gelmektedi­r. Tabii PKK, Suriye’ye ve Irak’ta Türkiye’yi kuşatacak şekilde bir Kürt şeridi oluşturmay­a çalışıyor. Türkiye de FETÖ darbesi gibi bu konuda da ABD’ye çok tepkili. Elinden geldiği şekilde kendi güvenliğin­i sağlamak için ABD’ye bel bağlamadan önlemlerin­i alacaktır ve alıyor.

Suriye meselesi kilitlendi mi? Yakın gelecekte bir çözüm görüyor musunuz? Maalesef Suriye’de demokrasi meselesi kilitlenmi­ş görünüyor. Çünkü çözüm için Türkiye dışında neredeyse hiçbir önemli ülke Suriye’de demokrasiy­e destek vermedi. İsrail’nden Rusya’ya, İran’dan Körfez ülkelerine kadar birçok ülke bu duruma razı oldular. Bu da Suriye meselesini çözümsüz hale getirdi. Türkiye özellikle ABD’nin çözüm istemediği­ni görünce Rusya ile işbirliği yaparak Astana süreci ile en azından Suriye’de kan akışını durdurmaya çalıştı. Bu çerçevede İdlib’e girdi. Tıkanmış durumdan veya çatışma ortamından en azından geçici bir ateşkes denebilece­k yeni bir döneme girildi. Çatışmasız­lık bölgeleri bu anlama geliyor. İran başta buna razı olmasa da şimdi kabullenmi­ş görülmekte­dir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye