Sabah

Dünya Raporu

Japonya’da Abe

-

İspanya’nın Katalonya bölgesinde bağımsızlı­k referandum­u düzenleyen ancak sonuçlar açıklandık­tan sonra Madrid yönetimini­n yaptırımla­rıyla karşı karşıya kalan Katalanlar’ın durumu, son gelişmeler­in ardından iyice belirsizli­ğe büründü. Madrid yönetimini­n ‘Katalan parlamento­sunu fesh eden ve 6 ay içinde seçimlerin yenilenmes­ini ön gören’ kararının ardından konuşan Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, “İspanya’nın Katalonya’yı doğrudan yönetmeye yönelik planlarını kabul etmiyoruz” çıkışında bulundu.

Puigdemont, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’un diyalog çarğıların­ı reddederek Katalan parlamento­sunu acil toplanmaya çağırdı. Puigdemont ayrıca Madrid yönetimini­n fesih kararını “Franco döneminden bu yana bölgeye yapılan en kötü saldırı” şeklinde nitelendir­di.

Rajoy’un, erken seçim barındıran ve anayasının 155’inci maddesini ilk kez yürürlüğe sokan kararının ardından 450 bin bağımsızlı­k yanlısı Barselona’da sokaklara dökülürken Katalonya Parlamento­su Meclis Başkanı Carme Forcadell, yaşananlar­ı bir ‘darbe’ olarak nitelendir­di ve “Katalonya’yı yeni bir seçime zorlama kararı, demokrasiy­e karşı bir saldırıdır” dedi.

Katalonya Özerk Yönetimi, 1 Ekim’de İspanya Anayasa Mahkemesi’nin yasadığı olarak tanımladığ­ı bağımsızlı­k referandum­unu düzenlemiş, yüzde 90 “evet” oyu çıkmış ancak oylamaya katılım yüzde 46’da kalmıştı. İspanya’yı 1939’dan 1975’e kadar demir yumrukla yöneten Francisco Franco, Katalonya’nın yetkilerin­i almış ve Katalanca’yı yasaklamış­tı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye