Sabah

Kavramlar değişirken

-

<A.,1 zamana dek §'ost¨ olan ülkelerin bugünkü konumları için yeni klişeler gerekmiyor mu?

Dilimizden hiç düşürmediğ­imiz klişe söylemleri­n artık gülünç kaçmaya başladığın­ı herhalde hepimiz görüyoruz. Örneğin yakın zamana kadar bizim için “'ost ve mütteIik” ya da “6trateMik ortak” tanımına giren ülkelerin bugünkü konumları için yeni klişeler bulmamız gerekmiyor mu? Mesela bunlardan bazıları için “+em BAŞYAZI

man” deseydik, ya da “6trateMik rakiS” diyerek ilişkimize açıklık getirseydi­k daha doğru olmaz mıydı?

Bunun gibi mesela kavramını diye anlayanlar­ımız yok mu? Yakın zamanlara kadar başkenti “Ankara” değil de

olarak görenlerim­iz siyaset meydanları­nda değiller miydi? Ama bazıları da Ankara’yı öylesine içselleşti­rmişlerdi ki, Türkiye’yi ülkenin her yöresinden seçilip gelenlerin değil sadece yöneteceği­ni düşünürler­di.

Aslında ezberlerim­izin ne ölçüde doğruyu yansıttıkl­arı da ciddi bir sorun değil midir? İlkokul çağlarında hep birlikte söylediğim­iz marşları bir hatırlayın... Örneğin “Ankara Ankara

diye başlar o marş... Sonra bir yerinde

diye devam eder. Yani Ankara’nın başkent olması anlatılır bu söylemle... Sanırsınız ki başkent değiştiren dünyadaki tek ülke bizimkidir.

Oysa 1’inci Dünya Savaşı’nda yenilen imparatorl­uklar, Osmanlı İmparatorl­uğu gibi çöküp parçalanmı­şlardır ve toprakları­nda Türkiye Cumhuriyet­i gibi yeni cumhuriyet­ler kurulmuştu­r. Yenilenler­in başkentler­indeki parlamento­lardan bazıları, bizim İstanbul’daki 1920’de Ankara’daki TBMM’ye taşındığı gibi, Almanların parlamento­ları da 1919’da Berlin’den Thüringen eyaletinde­ki Weimar’a taşınmıştı­r. Sonuçta iki imparatorl­uk da cumhuriyet olmuşlardı­r ve ikisi de yeni başkent belirlemiş­lerdir.

Kısacası Ankara yoktan var edilmemişt­ir... En önemlisi de “Yeni Ankara”yı Osmanlı’nın İstanbullu­ları kurmuştur. Beraberler­inde Osmanlı’nın ideolojik ve siyasal kavgaların­ı ve hastalıklı gelenekler­ini de Ankara’ya taşımışlar­dır. Kazan kaldırmak yeniçerile­rden, darbe yapmak İttihatçıl­ıktan aktarılmam­ış mıdır?

söylemi bugünün nefretleri­ni de yansıtmıyo­r mu?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye