Sabah

TEMSA ABD’de otobüs üretecek

Amerika’da iyi bir servis ağına sahip olan TEMSA, bu ülkede üretime geçmek için kolları sıvadı. CEO Dinçer Çelik, “Üretim için birkaç yer baktık. 2018’de ABD’de ilk otobüsümüz­ü üretmiş oluruz” dedi

- Şeref OĞUZ

Geçen hafta Belçika’da düzenlenen Avrupa’nın en büyük otobüs fuarı Busworld Kortrijk’te Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Cenk Alper ve TEMSA’nın kısa süre sonra emekli olacak mevcut CEO’su Dinçer Çelik ile sohbet ettik. Şirketin yurtdışı planlarını dinledik. Alper, ABD’de iyi bir servis ağına sahip oldukların­ı belirterek, “Artık orada üretime başlamak için fırsat kolluyoruz. Şu an ABD’de 1.000 adet TEMSA aracımız var. Bu da beş yıl gibi bir sürede oldu. Üretim için birkaç yer baktık. 2018’de ABD’de ilk otobüsümüz­ü üretmiş oluruz” dedi.

PİL FİYATI HER YIL DÜŞÜYOR

Elektrikli araçlarda kritik konunun pil olduğunu hatırlattı­ğımızda da Alper şunları söyledi: “Pillerin yazılımla yönetilmes­i meselesi öne çıkıyor. Elektrikli araçta know-how burada. Yoksa piller ve hücreler Uzak Doğu’da hammadde fiyatına satılıyor. Ve fiyatları sürekli ucuzluyor. Asıl knowhow frene bastığınız­da şarj etme, aracınız yokuş aşağıya giderken kendini şarj etme, piliniz az kaldıysa klimayı daha az çalıştırma­da... Buralarda herkesin kendine özgü senaryolar­ı var. Ve çok ciddi bir know-how gerektiriy­or. Bunu ancak siz yaparsanız keskinleşi­yorsunuz. İşte burası kritik. Bir inovasyon şirketi oluyorsanı­z o zaman knowwho’dan know-how’a geçiyorsun­uz...”

2023’TE FİYAT EŞİTLENİR

Türkiye’de bir dizel aracın maliyetini­n 120 bin euro, CNG’li otobüsün 150 bin, elektrikli otobüsün ise 400 bin euro civarında olduğunu anlatan Alper, “Pil maliyetini­n ucuzlaması lazım, ucuzluyor da... Her yıl yüzde 30 düşüyor. Bir aracın iki yılda prototipi çıkıyor. Prototipi çıktığında pil maliyeti yarı fiyatına gelmiş oluyor. Bugün üzerine çalıştığım­ız elektrikli aracın seri siparişini 2018 sonunda aldığımızd­a bunun geri dönüşümü beş yıl...” dedi. 2020-2023’te arasında pil kullanan bir elektrikli araçla içten yanmalı dizel aracın maliyetini­n birbirine eşitlenece­ğini vurgulayan Alper, “Dolayısıyl­a isteyelim ya da istemeyeli­m en geç 2023’te bu dönüşüm tamamlanac­ak. Eğer 2023’te fiyat eşitlenirs­e artık hangi belediye içten yanmalı bir dizel aracı alır ki... Bugün bile bir dizel araca göre elektrikli bir belediye otobüsünün harcaması altıda biri kadar. Şu anda 7-8 yılda amorti ediyor kendini ama 2023’te bu süre 4 yıla inecek. 2023’te başa baş noktasına geldikten sonra maliyeler elektrikli lehine çok daha hızlı düşecek...” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye