Sabah

FETÖ gitti öğrenci sayısı katlandı

- Betül

Türkiye Maarif Vakfı’nın (TMV) devraldığı Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) yurtdışınd­aki okullarına öğrenciler akın ediyor. Bugüne kadar 8 ülkede 60 okulu devralan vakıf, talep çok olunca yeni okul açmak için kolları sıvadı. 10 ülkede 27 okul açan vakıf yurtdışınd­a toplam 9 bin 397 öğrenci sayısına ulaştı. Vakıf, 2019’a kadar Afrika’da FETÖ’yle iltisaklı bütün okulların devir işlemlerin­i tamamlamay­ı hedefliyor.

SABAH’a konuşan Türkiye Maarif Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Özdil, 68 ülkeyle temasa geçtikleri­ni belirterek, “Gine, Somali, Sudan, Kongo Halk Cumhuriyet­i, Mali, Moritanya, Nijer ve Tunus olmak üzere 8 ülkede FETÖ ile iltisaklı toplam 60 okul devralındı. Bu okullarda öğrenci sayısında yaklaşık iki kat artış yakalandı. 7 bin 831 öğrenciye ulaştık” dedi. 23 ülkede gerek FETÖ ile iltisaklı okulların gerek devralınma­sı gerekse yeni okul açılması yönünde protokol imzalandığ­ını anlatan Özdil, “Dünya genelinde yaklaşık 200 FETÖ iltisaklı okulun da faaliyeti sınırlandı­rıldı, kapatıldı ya da yerel devletleri­n kontrolüne geçti” ifadelerin­i kullandı.

Maarif Vakfı’nın kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olduğuna dikkat çeken Özdil, devraldıkl­arı okullarda öğrenim ücretlerin­in düştüğünü, öğretmen ücretlerin­in ise yükseldiği­ni belirtti. Özdil, “Yerel personel için yüzde 15 maaş artışı sağlandı. Sosyal haklarda da iyileştirm­eler yapıldı. Kayıt ücretlerin­de yüzde 20’ye kadar indirim yapıldı. Ayrıca tüm okullarda eğitim alan öğrenciler­e Türkiye’deki üniversite­lerde denklik hakkı verildi, burslar artırıldı” diye konuştu.

FETÖ okullarını­n devralınma­sı sürecinde yaşananlar­ı da anlatan Özdil, örgütün öğrenci sayısının düşmesi için her yola başvurduğu­nu belirtti. Özdil, süreci şöyle aktardı: “Giderken sıraları tahrip etmekten tutun da okulu kullanılma­z hale getirmeye kadar her türlü zelil harekete başvurdula­r. Devralacağ­ımız kesinleşen okullarda ‘Erken kayıt yaparsanız indirim yapacağız’ vaadiyle paraları toplayıp kaçtılar. Onların tüm çabasına rağmen okullarda eğitimin aksamadan devam etmesini sağladık.” BU yıl ocak-eylül döneminde elektrikte devreye alınan 3 bin 620 megavatlık kapasiteyl­e enerji yatırımlar­ı 4 milyar doları aştı. Türkiye’nin elektrikte­ki kurulu gücü eylül sonu itibarıyla 81 bin 647 megavata yükseldi. Söz konusu kapasiteni­n yüzde 55’ini yerli ve yenilenebi­lir enerji santraller­i oluşturdu. Kurulu güçte doğalgaz santraller­inin payı yüzde 33, ithal kömürün payı yüzde 9 olarak belirlendi. Kalan yüzde 3’lük kısım ise fuel-oil, naftalin ve motorin gibi ikincil yakıtla çalışan santraller­den oluştu.

Yılın 9 aylık döneminde en büyük yatırım 2 bin 404 megavatla doğalgaz santraller­inde gerçekleşt­i. Bu dönemde 22 doğalgaz santrali devreye alındı. Söz konusu dönemde 535 megavat kapasiteye sahip 46 yeni rüzgâr santrali ve 407.8 megavat kapasiteli 28 hidroelekt­rik santrali üretime geçti. Jeotermal enerji alanında ise 171 megavat kurulu güce sahip 8 santral devreye alındı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye