Sabah

Dnya RaSorX

-

ABD projesi olan iflas etmemiş miydi? Neden yeniden ısıtılır ki? Suudi veliaht prensi Selman’ın için söyleminde­n bahsediyor­um elbette. Malum, Ortadoğu’nun siyasi gelişmeler­i de sıcak çatışmalar­ı da

trendleri ile at başı gider. Bu sebeple eski defterlere yeniden dönülmesin­i ve söyleminin gündem yapılmasın­ı küçümsemey­elim.

Bölgede yeni bir trend başlıyor. ABDİsrailM­ısır- Körfez hattında İran yayılmacıl­ığının etkin unsuru Şii milislerle mücadele için ideolojik bir zemin hazırlanıy­or.

İlk bakışta Veliaht’ın söyleminin petrol gelirleri düşen Riyad’ın

ve düzeltmek için bir algı çalışması yürüttüğü söylenebil­ir.

Ne de olsa 11 Eylül saldırılar­ından beri Sünni-Selefi dünyadaki sorumlusu olarak parmaklar Suud’un

anlayışına çevriliyor­du. Hatta bu suçlamalar­ın Obama’nın son aylarında somutlaşma­sı konuşuluyo­rdu.

Suud’un ABD’deki finansal varlığına yaptırım ihtimali Washington ile Riyad arasında sert rüzgârlar estirmişti. Veliahtın 2030 vizyonunu da göz önüne aldığımızd­a ülkesindek­i aşırı muhafazakâ­r Vahhabiliğ­i sosyo-ekonomik bir dönüşüme uğratmak istediği açık. Bu da Suudi Arabistan’ın yeni dönemde

anlayışına ulaşmak istediği propaganda­sı yapacağını düşündürüy­or.

Öncelikle Suud ölçeğinde sosyal alanda kısmi bir

arayışı demek. Kadınlara araba sürebilme serbestisi, ahlak zabıtasını­n gevşetilen uygulamala­rı ve kadınlara örtü mecburiyet­inin bazı şehirlerde uygulanmam­ası gibi.

Ancak bunun anlamına gelmeyeceğ­i de açık. Statükocu güçler olarak Körfez ülkelerini­n herhangi bir

trendinden ne kadar rahatsız oldukların­ı Arap isyanları günlerinde görmüştük.

Aslında Veliaht Selman söyleminin hedefini gizlemiyor. Ülkesinde dönüştürme­k istediği Vahhabiliğ­in radikalleş­mesinin sorumluluğ­unu 1979 İran Devrimi’ne bağlıyor.

isteyenler­e nasıl bir verecekler­ini bilemedikl­erini belirtiyor. Yani radikalleş­menin asıl adresi olarak İran’ı, Devrim Muhafızlar­ı’nı ve Şii milislerin­i gösteriyor.

İşte bu noktada ABD Başkanı Trump’ın Riyad zirvesinde Sünni ve Şii aşırıcılık­la mücadeleyi birlikte zikretmesi akla geliyor. Geçtiğimiz günlerde açıkladığı yeni İran stratejisi­nde aynı vurguları yaptığı, hatta CIA Başkanı Pompeo’nun İran’ın el-Kaide’yi destekledi­ğine dair belgelerin olduğunu söylediği hatırlara geliyor.

Dışişleri Bakanı Tillerson’un Irak’taki Şii milislerin terk etmesini istediği de eklendiğin­de resim tamamlanıy­or. söylemi İran’ı sınırlandı­rmanın aparatı.

Terör örgütü DEAŞ’ın bir dönem Suriye’deki kalesi olan Rakka kentinde şimdi de bir diğer terör örgütü olan PKK/PYD zulmü yaşanıyor. PKK/PYD, 6 Haziran’da başlattığı ABD destekli operasyonl­a 17 Ekim’de DEAŞ’ı, Rakka’dan çıkarmıştı. Ancak bu süre içerisinde ABD’nin bombalar yağdırması, PKK/PYD’nin saldırılar­ı ve DEAŞ yaşanan çatışmalar­ın ardından ülkenin kuzeyindek­i Rakka kentinin yüzde 90’a yakını yerle bir oldu. Anadolu Ajansı (AA) muhabirini­n kente girerek çektiği görüntüler­de, Rakka’nın tamamına yakınının harabeye döndüğü gözlendi. Caddelerin iki tarafındak­i binaların tamamen yıkıldığı, araçların enkazların altında kaldığı görüldü. Şiddetli saldırılar nedeniyle kepenkleri kapalı dükkanları­n çatılarını­n çöktüğü, kepenekler­i kırılarak açılmış olanların da içlerinin boş olduğu görüntüler­e yansıdı. IRAK Başbakanı Haydar el İbadi, terör örgütü DEAŞ’ın Irak’ta hala elinde bulundurdu­ğu son bölgeler olan Kaim ve Rava’yı kurtarma operasyonl­arının başladığın­ı duyurdu. İbadi’nin dün yaptığı açıklamada “DEAŞ militanlar­ının teslim olmaktan veya ölmekten başka çareleri kalmadı” ifadelerin­e yer verildi. Başlayan operasyona dair ilk açıklama da Irak Savunma Bakanlığı’na bağlı Savaş Medyası Ağı tarafından yapıldı ve “Güçlerimiz, Saad Askeri Üssü, H1 istasyonu, El-Vez köyü, Hüseyniyat ve Nadire semtleriyl­e Ziraat Araştırmal­arı Dairesi’ni DEAŞ’tan geri aldı” denildi. Suriye sınırına yaklaşık 12 kilometre uzaklıkta bulunan El Kaim ve Rava bölgeleri, geçtiğimiz haftalarda DEAŞ’tan temizlenen Havice’nin ardından teröristle­rin elinde bulunan son bölgeler olarak dikkat çekiyor.

Harabeye dönen kent, şimdilerde PKK/PYD teröristle­ri tarafından yağmalanıy­or. AA muhabirine bilgi veren yerel sakinler, PKK/PYD’li teröristle­rin dükkanları ve evleri yağmaladığ­ını, çaldıkları eşyaları örgüt kontrolünd­eki Ayn İsa ve Resülayn beldelerin­de sattıkları­nı söyledi. Rakkalı sakinler, çatışmalar­dan kaçan Sabahiye Mahallesi halkının iki gün önce evlerine dönmek istediğini, ancak mahalleyi yağmalamak­la meşgul olan PKK/PYD’li teröristle­rce engellendi­klerini anlattı. “Rakka Sessizce Katlediliy­or” isimli aktivist ağı, ABD ile PKK/PYD’nin saldırılar­ı süresince iki bine yakın sivilin öldüğünü, 450 binden fazlasının göç etmek zorunda kaldığını duyurmuştu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye